Елхово бе домакин на първият официален двубой по футболтенис в България

       Град Елхово имаше уникалната възможност да бъде първият град домакин на бързо популяризиращият се Русия спорт футболтенис. На гости в град Елхово бе президента на руската федерация по футболтенис г-жа Светлана Федорова, както и част от състезателите от националния отбор на Русия по футболтенис.

Град Елхово имаше уникалната възможност да бъде първият град домакин на бързо популяризиращият се Русия спорт футболтенис. На гости в град Елхово бе президента на руската федерация по футболтенис г-жа Светлана Федорова, както и част от състезателите от националния отбор на Русия по футболтенис.

Гостите от Русия имаха и официална среща с местната управа и по специално с кметът на град Елхово г-н Петър Киров, които приветства спортистите в нашия малък, но спортен град. Той  представи в кратко резюме спортовете, които се развиват в град Елхово и сподели, че е радостен от факта, че руската федерация по футболтенис е избрала точно Елхово за първото стъпване на този непопулярен спорт у нас. Той сподели, че до този момент община Елхово е помагала на развитите спортове и по специално спортните кубове на територията и изрази  готовност да продължава да рабoти за развитието на спортовете, според възможностите на общината.

Официалното представяне на футболтениса бе насрочено за 15:00 часа, но лошото време и неприятният дъжд, които се изсипа над град Елхово отложи старта на това събитие за 16:30 часа. То се проведе на новата спортна площадка в двора на Гимназията в град Елхово, която бе в перфектно състояние за игра, поради добре дренажираното и модерно игрище, с което разполага град Елхово.

           Съдия на демонстративните двубой бе Николай Федоров, като за всичките двубой се изготвяха официални протоколи, както е изискването според европейката федерация по футболтенис.

Футболтениса много наподобява добре познатия в България „джитбол”. Самото име на спорта показва, че той е комбинация от футбол и тенис. Същността на играта е симбиоза между три спорта: футбол, тенис и волейбол. Играе се в два от три или три от пет сета до 11 точки или до две точки разлика ако състезателите са достигнали до равен резултат 10:10. Играчите имат право да разиграват топката до три пъти преди да подадат в противниковото поле, като топката има право да докосва полето само по веднъж за мъжете или два пъти за жените. Играта може да се играе на сингъл, по двойки или тройки.

Интересното на тази игра е, че е безконтактна игра, т.е шансовете за наранявания както при футбола са много по-малки, като физическото натоварване не е толкова голямо, поради което може да се практикува от най-малките до по-възрастните хора.

Полето в което се играе футболтениса е както на единичното поле при тенис корта 8,20 см ширина и 18 метра дължина. Сервиз зоната е отново както при тениса по диагонал 8,20 см ширина и 6,40 дължина. Единичните и двойките играят на по-малки игрище, т.е ширина 8,20 см на 12.80 см дължина. Височината на мрежата е 110 см.