Центърът за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) – Елхово празнува 3 години от основаването си

По повод три години от основаването на Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) – Елхово, през цялата седмица от ръководството на ЦСРИ организираха програма, която включваше спортни игри, изложба на детско творчество, както и дни на отворени врати.

По повод три години от основаването на Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) – Елхово, през цялата седмица от ръководството на ЦСРИ организираха програма, която включваше спортни игри, изложба на детско творчество, както и дни на отворени врати.

Празничната програма започна с организирана спортна фиеста под наслов „Печеля ли аз, печелят всички”. Спортните игри се проведоха в двора на ЦСРИ.

Гости на децата от ЦСРИ „Света Марина”, бяха децата от ЦНСТ „Къща като в къщи”, които също взеха участие в спортните игри.

Организаторите бяха подготвили редица игри, в които децата имаха възможност да развият своите спортни възможности, както и да се състезават в екип. Освен спортните игри, децата имаха възможност да се извяват и в отговарянето на разнообразни гатанки.

За отбора победител имаше предвидена грамота, която беше връчена на децата след края на състезанията.

Като част от празничната програма бе направена и красива изложба на детско творчество – пана изработени от семена съчетани с морски мотиви.

В изложбата бяха представени над 20 произведения изработени от децата на ЦСРИ – Елхово, които произведения са изработени изцяло от природни материали (макарони, леща, боб, царевица, тоалетна хартия, тиквени семки, ориз, стиропорени тарелки и пясък), подредени в правилно съчетание и художествена композиция превръщат една детска изложба достойна дори за професионален художествен пленер.

Основните необходими материали за изработката на произведенията са лист хартия, природни материали, лепило и огромно желание и старание, което е положено от децата в ЦСРИ – Елхово и от екипът, който работи там.

Милена Баева, която е социален работник в ЦСРИ – Елхово, сподели, че работата с такива специфични материали успокоява децата, като самата изработка на произведенията им действа дори релаксиращо.

Кулминацията на тържествата бе в сряда, когато се проведе Празник за децата и приятелите на ЦСРИ- гр. Елхово. Гостите и приятелите на центъра бяха посрещнати с „Добре дошли“ от Милена Баева – социален работник. „3 години не е голям период, но е достатъчен да си дадем равносметка за нашата работа. За подкрепата, която получаваме от родителите, от учители, от институции в нашата работа, от всички, които отразяват успехите и постиженията на децата“, подчерта г-жа Баева.

Гости на празничния ден бяха децата от ЦНСТ „Къща като вкъщи“, ОДК, представители на Защитено жилище, Мариана Милева – ръководител служба „Социални дейности“, Джеймс Бейли Джаксън – доброволец от корпуса на мира и др. Яна Петрова от Г „Св. Кл. Охридски“ представи кратък филм за ЦРСИ „Св. Марина“, който е направила със свои съученички и са спечелили второ място в конкурса „Аз, компютърът и …“.

Деца от театралната школа към ОДК Елхово с ръководител Елисавета Узунова прочетоха популярни приказки, а малчуганите от лятното училище към детския комплекс представиха драматизация на приказката „Спящата красавица“.

Потребителите от центъра за рехабилитация и техните приятели изработиха сами разноцветни шапки и посрещнаха заедно празничната торта.

Празничната програма приключи с Дни на отворени врати в ЦСРИ „Света Марина” – гр. Елхово на 21 и 22 юли, когато всички желаещи да се запознаят с условията и работата в центъра имаха тази възможност.