РЕМОНТНИ РАБОТИ С ЕНЕРГОСПЕСТЯВАЩ ЕФЕКТ ПО ПРОЕКТ ЗА УЧИЛИЩЕ В ЕЛХОВО

           Строително-ремонтни работи с енергоспестяващ ефект ще бъдат извършени на сградата на ОУ”Св. П. Хилендарски” в Елхово по проект на ФАР. Проектът е  на стойност 198 хил. евро. Община Елхово ще съфинансира само 5 % от тази стойност.

            Строително-ремонтни работи с енергоспестяващ ефект ще бъдат извършени на сградата на ОУ”Св. П. Хилендарски” в Елхово по проект на ФАР. Проектът е  на стойност 198 хил. евро. Община Елхово ще съфинансира само 5 % от тази стойност.

            Проектът за строително-ремонтните работи на основното училище е  подготвен в началото на 2008г. и одобрен с решение на ОбС на 15.01.2008г. Представен е в Централно звено за финансиране и договаряне при Министерството на финансите по Програма ФАР за безвъзмездна финансова помощ BG 2005/017-353.01.03 “Подобряване състоянието и интеграция на малцинствени групи в неравностойно положение със специален фокус върху ромите”. На 05.03.2008г. кметът на община Елхово г-н Петър Киров подписа договора за предоставяне на безвъзмездната помощ за изпълнение на предвидените дейности.

Сградата на училище “Св. Паисий Хилендарски” е построена през 1962 година и представлява две конструкции на два етажа, с допълнителен приземен етаж, който също е отопляем и се ползва за учебни зали, столова и физкултурен салон. Допълнително през 1977 година е построено ново крило към училището – също на три етажа. Дограмата е изцяло дървена, в лошо състояние и съществува от годината на построяване на сградата. Освен енергоспестяващият ефект, с изпълнението на проекта ще се оптимизира процеса на интегрирано обучение и възпитание на учениците и ще се създаде благоприятна мултикултурна среда за живот.

Проектът ще се реализира без  прекъсване на учебния процес и ще приключи  до 10 месеца от подписването на договора. Планират се строително – ремонтни работи – подмяна на дървена дограма с двоен PVC стъклопакет и кърпеж на вътрешна мазилка, топлинно изолиране на външни стени, под и таван, обръщане на прозорци, шпакловане и боядисване на външни стени, енергоспестяващи мерки по топлопроводната разпределителна мрежа на инсталацията на сградата, включително мерки по горивното стопанство.

С реализацията на проекта сградите и на двете основни училища в града ще бъдат с извършени енергоспестяващи мероприятия. В ОУ”Св.св. Кирил и Методий” бяха извършени строително ремонтни работи през 2007г. Обекта се финансира, след проведено обществено обсъждане, чрез поемане на общински дълг, в размер на 305 хил.лв. и осигурени собствени средства от община Елхово над 100 хил.лв.