РПУ ЕЛХОВО ПРЕДСТАВИ ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТТА СИ ПРОТИВ ПРЕСТЪПНОСТТА И ОХРАНАТА НА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД

           Началника на РПУ Елхово гл. инспектор Георгиев представи пред общинските съветници отчет за дейността на управлението против престъпността и охраната на обществения ред през 2007г. В отчета се анализира работата по приоритетите и задачите на МВР в общините Елхово и Болярово.

            Началника на РПУ Елхово гл. инспектор Георгиев представи пред общинските съветници отчет за дейността на управлението против престъпността и охраната на обществения ред през 2007г. В отчета се анализира работата по приоритетите и задачите на МВР в общините Елхово и Болярово.

            Като фактори, които оказват влияние на криминогенната обстановка  в отчета се посочват непосредствената близост до държавната  граница с Р Турция, пресичането на територията  от път ² -7 и ²² – 79, по които минава основния поток за Русе, Силистра и Черноморието,  нелегалното преминаване на хора през държавната граница, най-вече от посока Р Турция през страната ни, с крайна цел страните от Западна Европа. Характерно за общината е слабата населеност с хора в селата. Там са съсредоточени и повечето криминални престъпления.

            По-важни проблеми по опазване на обществения ред и безопасността на движението в гр. Елхово са неспазване на установеното работно време на търговските обекти и увеселителните заведения, безотговорно  отношение за опазване на зелените площи, тротоарите и   превръщането им в паркинги и пасища на домашни животни. Негативно влияние оказва още и безконтролното паркиране на леки и товарни автомобили по улиците.

            Устойчивост на криминалните престъпления отчитат в РПУ. Недопускането на ръст при криминалните престъпления се дължи и на превантивната работа от страна на служителите от РПУ Елхово, се посочва в доклада. От регистрираните 385 престъпления 258 са разкрити. Запазва се нивото на домовите кражби и измами, особено в селата, където доверчивостта на местните хора е една от предпоставките за извършването им. В отчета се посочва  занижаване на  бдителността и страх от свидетелстване , а кражбите на животни като направление от бъдещата работа.

            Пътнотранспортната обстановка  се характеризира със слабо намаление на ПТП и слабо намаляване броя на ранените и убитите при ПТП. Ръст бележат водачите на МПС управляващи след употреба на алкохол.

            Анализът на извършените престъпления показва някои тенденции в престъпността за района – продължава да се увеличава макар и бавно криминалната престъпност и в същото време се запазва висок процент на разкриваемост, относително малък брой са извършените  тежки престъпления срещу личността – убийства, грабежи, изнасилвания, бавно но постоянно расте броят на извършените кражби на обществено и лично имущество, увеличава се броят на заловените цигани – извършители на криминални престъпления, рязко се увеличава и броят на извършените от тях престъпления, увеличава се броят на гастрольорите в района, бавно но постоянно се увеличава груповата престъпност.

            Тревожи увеличението на детската престъпност, както и съществуващата оперативна информация за престъпления с наркотици и “търговия с женска плът” и сутеньорство.