Второ дете от ЦНСТ бе настанено в приемно семейство

            На 12 януари бе изведено второ дете от ЦНСТ – Елхово. Малката Катя Минкова ще бъде настанена в приемно семейство от град Елхово, което ще се грижи за нея.

           На 12 януари бе изведено второ дете от ЦНСТ – Елхово. Малката Катя Минкова ще бъде настанена в приемно семейство от град Елхово, което ще се грижи за нея.

            Момиченцето ще продължи да посещава същото учебно заведение, в което вече има създадени приятелства с другите деца. Катя познава приемните си родители и са в много добри отношения, което ще спомогне за по-лесния преход на детето към нормалната семейна среда.

            Преди шест месеца друго приемно семейство от Елхово поеха грижите за друго момиченце Катя, което е показателно за добрата работа на екипа от Центъра за настаняване от семеен тип в града.

ЦНСТ е изграден по проект „Къща като вкъщи”, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд по схема за безвъзмездна финансова помощ „Социални услуги за социално включване”.

Проектът се реализира от Община Елхово в партньорство със „Соник старт” ООД град София – дружество, което има богат опит в сферата на социалните дейности и опит в реализирането на проекти финансирани от Европейски и Национални програми.

Основната му цел е успешна деинституционализация на деца от домове за деца лишени от родителски грижи /ДДЛРГ/ чрез създаване на алтернативна среда за живот и развитие, близка до семейната; намаляване на броя на децата, отглеждани в институцията (ДДЛРГ); създаване и институционално изграждане на услугата Център за настаняване от семеен тип в град Елхово; повишаване професионалния капацитет на местни специалисти в областта на социалните услуги; създаване на възможности за пълноценно социално включване на деца, лишени от родителска грижа с акцент реинтеграция в семейството.