Със заключителна пресконференция приключиха дейностите по проект „Подай ръка на човек в беда“

             На 20 януари в залата на община Елхово се проведе заключителна пресконференция по проект „Подай ръка на човек в беда”, финансиран по оперативна програма Развитие на човешките ресурси 2007-2013г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд

На 20 януари в залата на община Елхово се проведе заключителна пресконференция по проект „Подай ръка на човек в беда”, финансиран по оперативна програма Развитие на човешките ресурси 2007-2013г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд, по схема за безвъзмездна финансова помощ Грижа в семейна среда за независимост и достоен живот на хора с различни видове увреждания и самотно живеещи хора – дейности Социален асистент” и Домашен помощник”- фаза 3.

Проектът се реализира от община Елхово в партньорство със сдружение „Партньори за Европейско развитие – град Елхово” през периода 1 януари 2011г – 31 януари 2012г.

На заключителната прескоференция присъстваха кметът на община Елхово Петър Киров, председателя на ОбС-Елхово Николай Тончев, зам. кмет на община Елхово Живка Кафеджиева, инж. Христо Петев общински съветник в ОбС-Елхово, Венета Димитрова – секретар на община Елхово, Даниела Минкова член на контролният съвет по проекта, уастници в проекта, представителите на НТС Ямбол и Елхово, които бяха в основата на обучението на хората участващи в проекта инж. Ангел Ангелов и Димитър Стойков, както и Станка Събева – директор на дирекция в социално подпомагане.

Г-н Киров приветства присъстващите и отбеляза, че това е третия подобен проект на община Елхово в социалната сфера. Кметът благодари на екипа, партньорите по проекта и общинки съвет за съдействието. Той добави, че през тази година се очаква да бъдат отворени две такива мерки от Агенция по заетостта, по които община Елхово ще участва, тъй като приоритет на общината е да помага на хора в нужда.

Според г-жа Димитрова, проекта е постигнал дългосрочен ефект, защото чрез него бе „разчупено” разбирането, че само близък човек може да полага добри грижи за нуждаещите се, като добави, че много от вече обучените от НТС професионални помощници ще продължът да полагат грижи на същите лица и след завършването на проекта.

            Г-жа Минкова член на контролният съвет по проекта представи мултимедийна презентация на реализацията на проекта „Подай ръка на човек в беда”. В нея бяха маркирани основните параметри на проекта, по който за тринадесетте месеца на изпълнение бяха обучени общо 30 лица за предоставяне на услугата „Домашен помощник”, осигурена е трудова заетост за 11 месеца и са задоволени ежедневните потребности, свързани с организиране на бита и хигиената на 50 души, потребители на услугата.

В края на прескоференцията представителите от НТС благодариха на ръководството на община Елхово за ползотворното съвместно сътрудничество.