Самодейните състави очароваха елховската публика

Със самостоятелен концерт, посветен на празника на град Елхово самодейните състави при Читалище “Развитие” зарадваха своите почитатели. Целта на организаторите бе да покажат как се съхранява родовата и историческа памет на българското население, отразена в народния фолклор, да се осигури приемственост и да се стимулира интереса към богатото фолклорно наследство.

Концертната програма започна с танцов състав за народни танци „Цветница” с художествен ръководител Димитър Чернилов. Само за три години от съставянето си, танцовия състав вече има и награда присъдена от професионално жури, на фестивала в град Айтос.

Най-малките самодейци – групата за автентични игри и народни песни ,,Пумпалчета” с ръководител Мария Райчева, представи игрите за момичетата ,,Млякото свари”, ,,Сляпа кадъна” и ,,Златен пръстен”, а момчета представиха – ,,Магареница” и ,,Прескочи кобила”. Сред успехите на национални фестивали на младите „пумпали” е златен медал от фестивала в град Копривщица през 2010 година.

Снежана Делчева зарадва любителите на народната песен с две прекрасни изпълнения: „Тейно Димитър думаше” и „Събрали сме се събрали„.

Певческа група за автентичен фолклор с художествен ръководител Пенка Кючукова и музикален съпровод оркестър за народна музика при читалище „Развитие” изпълниха няколко красиви български народни песни.

С народната песен „Замръкнала е хубава Яна”, публиката бе зарадвана от оркестърът за народна музика към читалището със солистки Кичка Панайотова и Снежана Делчева.

За доброто настроение на празника се погрижи оркестърът за народна музика при Читалище „Развитие” с художествен ръководител Георги Георгиев.

Солистката към хора за обработен фолклор при читалище „Развитие” Жанета Червенкова изпълни „Една е Манда хубава”, а почитателите на старите градски имаха възможността да се насладят на групата с ръководител Руска Попова и музикален съпровод Тодор Дерменджиев. Солистката Диана Морова изпълни с песента “Беше пролет, люляци цъфтяха” по текст, музика и аранжимент на Тодор Дерменджиев, която спечели първо място в националния преглед на стара градска песен в град Хасково, за която песен награди са получили и изпълнителя и автора на песента.

Последва солово изпълнение на Кичка Панайотова, която представи песента „Енчо на Вела думаше”, а хорът за обработен фолклор с художествен ръководител Нико Попов зарадваха публика с няколко песни от техния репертоар, а самият концерт бе завърши с поредното изпълнение на танцов състав за народни танци „Цветница”.

Празничното настроение, обзело всички присъстващи доказа за пореден път, че българските традиции в елховския край продължават. От поколение на поколение се предават богатия българския фолклор.

В знак на признателност за делото на самодейните състави, бяха подарени цветя от кмета на община Елхово г-н Петър Киров, от настоятелството на Читалище „Развитие” и от собственичката на бутик за цветя „Яница” – Пепи Колева.