Даниела Агре представи новата си книга пред елховската публика

Археоложка Даниела Агре, която прослави нашият град из цял свят представи пред елховска публика, новата – втора поред книга, която носи името „Голямата могила край Маломирово и Златиница“.

В началото на представянето Диян Дичев, който е част от екипа на експедиция „Странджа” представи, работата на експедицията при разкопките на могилата край Борисово, в която бе открит гроба на тракийска девойка, както и украса на колесница. Г-жа Даниела Агре представи накратко разкопките, който тя и нейния екип извършваха край Княжево, в местността Татар Маша, където бе открита тракийска резиденция. Това бе първият случай в земите на траките, когато владетелски дом е затрупан с могилен насип и превърнат в място за поклонение.

Водещ на представянето бе археологът и Директор на Етнографско-археологически музей в – Елхово Христо Христов, който представи книгата на Даниела Агре, като наблегна на положителните качества и най-вече фактите, че книгата е двуезична и много детайлна. Именно това, ще помогне на археолози дори след стотици години да продължат или анализират по нов начин и по нови съвременни за бъдещото време методи, труда на Даниела Агре.

Книгата представя изследванията на известната българска археоложка Даниела Агре върху резултатите от археологическото проучване на Голямата могила, разкопана през 2005 г. от ръководената от нея експедиция „Странджа” между селата Маломирово и Златиница, Елховско. В могилата е открит непокътнат гроб на висш тракийски аристократ – едно от най-богатите погребения от епохата на траките, намирани някога на територията на България. Освен обстоен анализ на находките и археологическите ситуации в могилата, авторката предлага някои нетрадиционни хипотези и интерпретации, променящи общоприети в момента представи за тракийското изкуство. Макар да е написана в строго научен стил, книгата е интересна не само за учени археолози и траколози, но и за широк кръг читатели интересуващи се от историята, културата и вярванията на траките.