Зам. Министър Светлана Боянова и кмета на община Елхово дадоха старт на жътвената кампания

Жътвената кампания на пшеницата в община Елхово бе дадена лично в присъствието на зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова и кметът на община Елхово Петър Киров. Началото на жътвата започна с празничен молебен за здраве, успех и благоденствие, воден от отец Николай Клюнков.

Добив от 4 млн. тона пшеница и около 700 000 тона ечемик се очаква през тази година. Качеството на пшеницата е по-високо в сравнение с миналата година. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова. В сравнение с миналата година зърнените добиви са по ниски, но са напълно достатъчни, заяви зам.-министър Светлана Боянова. За средни добиви и за качество, е рано да се говори. Към края на месец юли за ечемика и към края на месец август за пшеницата ще имаме по-ясни данни, защото сега службата по зърното взема проби, изследва ги в лабораториите, но като цяло нещата изглеждат добре, допълни тя. Заместник министър Боянова, беше категорична, че службите към министерството са подготвени и до десетина дни ще започне договарянето със земеделските производители и общините по Програмата за развитие на селските райони.

В края на юни Европейската комисия одобри прехвърлянето на 600 млн. лв. от мерки със слаб интерес към три от най-атрактивните мерки по Програмата. Те са насочени към младите фермери, за модернизиране на земеделските стопанства и за предоставяне на основни услуги за населението в селските райони.
По няколко мащабни проекта по Програмата за развитие на селските райони община Елхово е вече готова да кандидатства, като инвестициите се очаква да надхвърлят седем и половина милиона лева. Това заяви кметът на община Елхово Петър Киров.

По късно зам.-министър Боянова се срещна със земеделски производители и бенефициенти от ПРСР от елховския регион в ритуалната зала на община Елхово, където заинтересованите земеделци имаха възможността да обсъдят различни въпроси касаещи пряко тяхната работа.