Кметът на община Елхово е избран за български делегат на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа

Кметът на община Елхово Петър Киров ще бъде един от българските делегати на Конгреса на местните и регионални власти на Съвета на Европа. Кандидатурата му е била одобрена на последното заседание на Министерския съвет, което се проведе на 4 юли 2012 година. Правителството одобри актуализирана процедура за определяне на българската национална делегация в Конгреса на местните и регионалните власти в Европа и утвърди нейния състав за мандата 2012-2016 г.

Представители в Камарата на местните власти са Тодор Попов – председател на Управителния съвет (УС) на Националното сдружение на общините в Република България и кмет на община Пазарджик, Арбен Мименов – кмет на община Сатовча, Снежина Маджарова – председател на ОбС – Бургас, Димитър Стойков – кмет на община Плевен, и Росица Янакиева – член на УС на НСОРБ и кмет на община Перник. Заместник-представител е Галя Георгиева – кмет на община Елин Пелин.

В Камарата на регионите представител е Иван Тотев – кмет на община Пловдив, а заместник-представители – Анатоли Димитров – председател на ОбС – Вършец, Севим Али – председател на ОбС – Търговище, Петър Киров – кмет на община Елхово, Минчо Казанджиев – кмет на община Ловеч, и Христо Христов – кмет на община Болярово.

От 16 до 18 октомври 2012 г. ще се проведе 23-ата сесия на Конгреса на местните и регионалните власти в Европа. Сесията е обновителна за състава на Конгреса и с нея ще се постави началото на нов четиригодишен мандат.

В съответствие с изискванията на Хартата и на Процедурните правила на Конгреса, България определи петимата делегати и един заместник-делегат в Камарата на местните власти и един делегат и петима заместник-делегати в Камарата на регионите. При избора са спазени принципите на балансирано географско представителство, справедливо участие на различните политически сили, представени в коорганите на местната власт (на базата на резултатите от последните местни избори) и справедливо представителство на жените и мъжете, включени в изборните органи на местните власти – 30% от състава на представителите и заместник-представителите да е от по-слабо представения пол.