Община Елхово получи поредният сертификат за внедрената Система за управление на качеството

Община Елхово защити пред Certification International /Си Ай/ поредния Сертификат  за внедрената Система за управление на качеството, която е в съответствие с ISO 9001:2008 с обхват ”Предоставяне на услуги в областта на публичната администрация”. Сертификатът е валиден до 16 август 2015 при спазване на съгласуваната програма за одитиране, успешно потвърждаване на сертификацията след всеки одит и съобразяване с изискванията на Си Ай.

През 2006 година община Елхово защити сертификат по международен стандарт ISO 9001:2000 с предмет на дейност “Предоставяне на услуги в областта на публичната администрация”. Стандартът определя изискванията за разработване, документиране и въвеждане на Система за управление на качеството/СУК/, когато една организация иска да докаже своята способност постоянно да доставя продукт, съответстващ на изискванията на нормативните актове и цели да увеличи удовлетвореността на своите клиенти. Благодарение на непрекъснатото  подобряване на  системата през май 2008 г. община Елхово бе сред първите защитили сертификат по новата версия на стандарта ISO 9001:2008 след преминат успешно  ресертификационен одит.

Новата версия на ISO 9001 е публикувана на 14.11.2008 г. и дава гратисен период за въвеждане до 2010 г. за организациите, защитили сертификат по версия ISO 9001 – 2000. ISO 9001:2008 е четвъртото издание на стандарта, след публикуването му през 1987, след което се превърна в световен модел за осигуряване на увереност и удовлетворяване на изискванията за качествено управление, удовлетвореност у клиентите и при отношенията доставчик–клиент.

ISO 9001:2008 е международен стандарт, поставящ изискванията към системите за управление, като дадена организация трябва да демонстрира способността си да предоставя непрекъснато продукт/услуга, който да отговаря на клиентските и приложимите нормативни изисквания и да се стреми непрекъснато да повишава удовлетворението на клиента. Системата носи редица предимства, като по-качествени услуги за гражданите, по-добра защита на личните данни, постоянно наблюдение и измерване на обществените потребности, по-ясно дефинирани отговорности и конкретни отговорности, по-ясни и проследими работни процедури и др.

Поредното успешно сертифициране на община Елхово по стандарт ISO 9001:2008 отново е доказателство  за амбицията на ръководството на общината да подобри управленската си дейност, да реализира ежегодно  заявената политика и цели по качеството като се ръководи главно от степента на удовлетвореност на клиентите, посредством осигуряване на високо качество на извършваните услуги в съответствие с изискванията на международния стандарт.