Нова наредба регламентира придобиването, притежаването, отглеждането и регистрацията на кучета в община Елхово

От края на месец юли влезе в сила Наредба за овладяване на популацията на безстопанствените животни и придобиване, притежаване, отглеждане и регистрация на кучета на територията на община Елхово съгласно чл.40 ал.5 от Закона за защита на животните, за изпълнение на програмите по чл. 40, ал.1 от ЗЗЖ.

Съгласно Наредбата собствениците на кучета навършили 6- седмична  възраст, задължително ги представят на ветеринарен лекар, който упражнява ветеринарномедицинска практика, за издаване на паспорт по образец и извършване на ветеринарномедицински манипулации – ваксинация и обезпаразитяване.

Притежателите ще се задължат и  при навършване на 4-месечна възраст или в 7-дневен срок от придобиване на животно над тази възраст да го регистрират при ветеринарен лекар, който ще му поставя инжектируем транспондер (чип).

Всички останали собственици с кучета над тази възраст трябва да им поставят чип в 6 месечен срок след влизането на наредбата в сила.

Глобата за неизвършена регистрация ще е 50 лева, а при повторно нарушение – 200 лева. Не е необходима нова регистрация за кучетата компаньони, които са с издадена вече здравна книжка.

Всеки собственик на куче – домашен любимец над 4-месечна възраст или в тримесечен срок от неговото придобиване над тази възраст е необходимо да  го декларира и  в отдел “Бюджет, финанси и местни данъци и такси” към Община Елхово,като заплаща годишна такса в размер на  5 лв.

Собствениците на кучета ще трябва да уведомяват данъчната служба по местоживеене при промяна на адреса, на собствеността или смъртта на любимците им.

Всеки месец ветеринарните лекари ще изпращат до общината данните за всяко регистрирано куче. Тя ще използва базата данни от националния електронен регистър на Българската агенция за безопасност на храните, а освен това ще създаде и собствен регистър за кучетата на територията й.

Текстовете от наредбата регламентират и начините за придобиване на кучето. Придобиване на животното от лица под 18-годишна възраст може да става единствено с нотариално заверена декларация от родител или настойник.

Съгласно новата наредба притежателите на кучета ще са задължени да предотвратяват всяка проява на необоснована агресия от страна на животните им, която би застрашила живота или здравето на хора и други животни.

Собственикът не може да използва животното и за комерсиални цели.

При проверка той е длъжен да предоставя паспорта на кучето или копие от него, документ за платена такса.

Не на последно място собственикът е длъжен да почиства, след като кучето му се изходи. Глобите за пренебрегване на това задължение ще са 20 лева за първо и200 лева за повторно нарушение.

Забранява се разхождането на кучета в дворовете на детски градини, ясли, училища, здравни заведения, обособени детски и спортни  площадки. Преминаването на животните през местата, които не са определени за разходка, както и на останалите обществени места може да става единствено на повод с дължина не повече от 1,5 м, а при животните с тегло над 10 кг –с неразтеглив повод до 1,5 м или с намордник.

От поставянето на намордник са освободени и кучетата водачи, както и животните, които са пуснати на местата, определени за разходката им.

При нанесени от животното телесни повреди, проверяващите органи изготвят протокол.

Глобата за собственик ще е от 1000 до 2000 лева, освен ако за извършеното нарушение не се предвижда друго наказание по друг нормативен документ, като кучето се отнема от собственика и се настанява в общински приют.

При подаден писмен сигнал за нападение от домашно куче на собственик с неизвестен адрес, ще се търси съдействие от областната дирекция за безопасност на храните и съответното районно управление на полицията.

Очакваните резултати от приемане на Наредбата са намаляване броя на скитащите безстопанствени кучета; ограничаване на възможността животните да бъдат преносители на болести и зарази; създаване на ред и възможности лицата, които желаят да отглеждат домашни любимци, да ги отглеждат в съответствие с нормативните изисквания и при създаване на необходимите условия за животните; засилване на контрола, свързан с регистрация на домашните кучета и плащането на такса за притежаване на куче.

Пълният текст на Наредба № 19 може да изтеглите от тук.