На начална пресконференция представиха проекта за пречиствателната станция

Днес 12 септември 2012 година се проведе пресконференция на Община Елхово за представяне на Проект „Проектиране и строителство на пречиствателна станция за отпадъчни води, довеждащ колектор и частична рехабилитация на вик мрежата в град Елхово“. В нея взеха участие Петър Киров – кмет на Община Елхово и Димитър Иванов – областен управител на Област Ямбол.

За период от 36 месеца Община Елхово е изправена пред предизвикателството да усвои 18 093 346.43 лв. за извършване на предпроектни проучвания, изготвяне на идейни проекти, изпълнение на строително – ремонтни дейности. Проектът ще се реализира на два етапа: подготовка на инвестиционен проект и изпълнението на строително – монтажни дейности чрез инженеринг.

До 2014 година ще бъде изградена пречиствателна станция за отпадъчни води, с което ще се постигнат  изискванията на европейското и българското законодателство. „Предвидено е изграждане на 600 м нов довеждащ колектор  и  400 м нов главен канализационен колектор. Предстои рехабилитацията на близо 2000 м второстепенна канализационна мрежа и 330 м водопроводна мрежа. В индустриалната зона на Елхово ще бъде изградена близо 1000 м нова ВиК мрежа“ уточни ръководителят на проекта и зам.кмет на Община Елхово, Пепа Кючукова.

На пресконференцията бяха представени избраните изпълнители: „Делфин проект Екотехника“ ООД и ПР агенция „Съни сити“ ЕООД.  „Заедно с избраните експерти ще съумеем да реализираме този важен за града ни проект. С него Община Елхово ще отговори на европейските изисквания за опазване чистота на водите и ще спре замърсяването на река Тунджа“, каза кметът Петър Киров.

Инж. Красимира Кузманова – управител на фирма „Делфин проект Екотехника“ ООД бе категорична, че създаденият от нея екип от професионалисти знаят верния път към изграждане на функционираща и ефективна пречиствателна станция за отпадъчни води. „В Община Елхово за първи път по ОПОС ще бъде извършен допълнителен мониторинг на качеството и количеството на отпадъчните води в точките на заустване, което ще подпомогне изборът на оптимална технологична схема на пречиствателната станция. Целта е да се избегнат всички възможни рискове за нереално повишаване цената на водата за населението.“

Областният управител даде висока оценка на работата по проекти на Община Елхово и уточни, че „…когато има добър екип, когато има добри проекти, когато има добра работа нещата се случват и в малките общини. А това, че проекти се финансират вече във всички общини на България е резултат от добрата работа на правителството“.

Проектът се изпълнява, съгласно Договор за безвъзмездна финансова помощ  DIR-51011119-CO24/17.02.2012, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2007- 2013г.”, Приоритетна ос: Ос 1: „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води”, Схема на финансиране: BG161PO005/10/1.11/03/19 „Подготовка и изпълнение на проекти за подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в агломерации над 10 000 е.ж.”