Празникът на традиционната тракийска баница събра майстори от цялата община

Празникът на традиционната тракийска баница, който се проведе за втори път в град Елхово събра участници от почти всички населени места в общината. Основната идея за реализирането на празникът е популяризирането и съхраняване на българските традиции. На него бяха представени над 40 вида баници, приготвени от участниците по традиционни за нашия край рецепти.

Община Елхово и читалище „Развитие“ организираха този празник с идеята да се възстановят българските ритуали, да се възвърне приемствеността от младото поколение, да се възстанови автентичността на българските семейни обичаи от българския календар. Целта на организаторите бе да бъде представено уникалното разнообразие от баници по елховския край. Идеята е заедно с кулинарното разнообразие да се онагледи бита и културата на местните общности, занаятите и фолклора, миналото и бъдещето.

За доброто настроение на Празника се погрижи самодейният танцов състав „ Цветница” с ръководител Димитър Чернилов, които танцуваха под звуците на оркестъра на Читалище „Развитие“ – Елхово.

За зрителите бяха приготвени специални брошури съдържащи рецептите и начинът на приготвяне на всички баници, които участваха в конкурса.

Изложените баници бяха дегустирани и оценени от комисия в състав: г-жа Пепа Кючукова – зам. кет на община Елхово, г-н Върбан Върбанов – секретар на читалище „Развитие“ и г-жа Мара Делчева – местен производител.

Наградите, които получиха участниците са както следва: Награда за най-добра солена баница – Пенсионерски клуб „ Надежда” – Елхово; Награда за най-добра сладка баница – Клуб на инвалида – Елхово; Награда за най-добра визия –  село Пчела; Награда за най-масово участие в приготвяне на баница – село Малък Манастир; Награда за най-млад майстор – село Раздел; Награда за най-засукана баница – село Лесово; Награда за най-традиционна баница – село Гранитово; Награда за най-тънка кора на баницата – село Чернозем; Награда за най -оригинална рецепта за баница – село Изгрев; Награда за най-атрактивна баница – село Трънково; Награда за най-автентична баница – село Борисово; Наградата на Читалище „Развитие“ – село Маломирово; а голямата Награда на кмета на община Елхово г-н Петър Киров получи село Кирилово.

Организаторите на това събитие отделиха част от баниците с благотворителна цел за децата и възрастните хора от социалните заведения в община Елхово.