На шестнадесетото заседание на Общинския съвет-Елхово, област Ямбол, проведено на 24.01.2013 г. от 09.00 ч. в заседателната зала на общината

О Б Щ И Н С К И  С Ъ В Е Т – Е Л Х О В О, О Б Л А С Т  Я М Б О Л

Препис-извлечение:

П Р О Т О К О Л

16

 

На шестнадесетото заседание на Общинския съвет-Елхово, област Ямбол, проведено на 24.01.2013 г. от 09.00 ч. в заседателната  зала на общината.

От 17 общински съветници на заседанието присъстваха  17.

…………………………………………………………………………………………………………………

Д Н Е В Е Н  Р Е Д:

…………………………………………………………………………………………………………………

1.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в община Елхово през 2013 г.

ВНОСИТЕЛ: Петър Кировкмет на община Елхово

 

ОбС РЕШИ:

 

190/16/1/ Общински съвет-Елхово:

 

1. На основание чл. 21, ал. 1, т. 12 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и чл. 8, ал. 9 от Закона за общинската собственост, Общински съвет – Елхово приема Програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в Община Елхово през 2013 година.

 

2.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО:Годишна програма за развитие на читалищната дейност на територията на Община Елхово за 2013 година.

ВНОСИТЕЛ: Петър Кировкмет на община Елхово

 

ОбС РЕШИ:

 

191/16/2/ Общински съвет-Елхово:

 

  1. На основание чл.21, ал.1, т.12 от ЗМСМА във връзка с чл.26 а,ал.2 от Закона за народните читалища ОбС-Елхово приема Годишна програма за развитие на читалищната дейност на територията на община Елхово за 2013г.
  2. Финансовото осигуряване на програмата да бъде в размер утвърден с Бюджета на община Елхово за 2013год.
  3. На основание чл.22 ал.2 и чл.26а, ал.3 от Закона за народните читалища упълномощава Кмета на общината да сключи договори за финансово обезпечение на плановете, като се съобрази с определената в Закона за държавния бюджет на Р България за 2013год. субсидия за финансиране дейността на читалищата на община Елхово, плануваните от читалищата собствени приходи и възможността за предоставяне на средства от постъпленията от местните приходи на община Елхово. Субсидията от общинския бюджет се договаря в индивидуални договори сключени между Кмета на общината и читалището.

 

3.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО:Приемане на промяна в Правилника за организацията на работа, численността и състава на  Консултативния съвет по въпросите на туризма

ВНОСИТЕЛ: Петър Кировкмет на община Елхово

 

ОбС РЕШИ:

 

192/16/3/ Общински съвет-Елхово:

 

I. На основание чл.21, ал.2 от ЗМСМА и във връзка с чл.10а ,ал.7  от Закона за туризма приема следните изменения и допълнения на приетия с решение 414/16/4/ от 22.03.2005г. Правилника за организацията на работа, численността и състава на  Консултативния съвет по туризма в община Елхово  , както следва:

1.1.В чл.3 текста: „Консултативен съвет по въпросите на туризма се състои от 6 члена и включва:

/1/Председател-зам.кмет на община Елхово;

Зам.председател-н-к отдел „Икономическо развитие” при Община Елхово;

Секретар- представителя на община Елхово в управителния съвет на Ямболската регионална туристическа асоциация;

Членове:

-председателя на туристическо дружество „Родни простори”- гр.Елхово;

-ст.експерт „Стопански дейности при Община Елхово”;

-представители на хотелиерите в гр.Елхово;”

 

се заменя с текста:

„чл.3 ал.1 Консултативен съвет по въпросите на туризма (КСВТ) се състои от 7 члена.

3.1.Председателя е кмета на община Елхово или оправомощено от него длъжностно лице;

3.2.КСВТ се състои  членове:

– трима представители на общинска администрация, определени със заповед на кмета;

– трима представители на туристически сдружения и др. юридически лица имащи отношения към туризма в общината, определени със заповед на кмета;

3.3.Секретаря се избира от състава на съвета.”

 

1.2. Чл.4 ал.3 се отменя.

 

ІІ. На основание чл.34, т.3 и чл.35 от Закона за нормативните актове, задължава председателя на Общински съвет-Елхово да удостовери съдържанието на Правилника.

ІІІ. На основание чл.37, ал.3 и чл.39, ал.1, т.4 и ал.2 от Закона за нормативните актове задължава председателя на Общински съвет – Елхово да изпрати заверен препис на решението на Общински съвет за обнародване на измененията на Правилник за устройството и дейността на консултативния съвет по въпросите на туризма в община Елхово, във в-к “Елховска дума” след влизане на решението в сила.

 

4.Г О Д И Ш Е Н  О Т Ч Е Тза изпълнение на Програмата за управление през 2012 г.на Петър Андреев Киров –кмет на Община Елхово

/ МАНДАТ  2011-2015 ГОДИНА/

ВНОСИТЕЛ: Петър Кировкмет на община Елхово

ОбС РЕШИ:

 

по т.4 няма предложен проект за решение

 

5. ОТЧЕТ ОТНОСНО: Дейността на общинска администрация по изпълнение решенията на Общински съвет-Елхово за периода юни –  декември  2012 г.

ВНОСИТЕЛ: Петър Кировкмет на община Елхово

ОбС РЕШИ:

 

по т.5  няма  предложен проект за решение

 

6.ОТЧЕТ ОТНОСНО: Дейността на Общински съвет – Елхово и на неговите комисии за периода юли  – декември 2012 г.

         ВНОСИТЕЛ: Николай Тончев – председател ОбС – Елхово

ОбС РЕШИ:

 

по т.6  няма  предложен проект за решение

 

 

7.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Предложение за изменение и допълнение на Наредба № 8 за реда и условията за издаване на разрешение за поставяне на преместваеми съоръжения, елементи на градското обзавеждане и рекламни, информационни и монументално -декоративни елементи на територията на община Елхово

ВНОСИТЕЛ: Петър Кировкмет на община Елхово

 

ОбС РЕШИ:

 

193/16/7/ Общински съвет-Елхово:

 

І. На основание чл.21, ал.2 от ЗМСМА, Общински съвет-Елхово приема следните изменения и допълнения на Наредба №8 за реда и условията за издаване на разрешение за поставяне на преместваеми съоръжения, елементи на градското обзавеждане и рекламни, информационни и монументално – декоративни елементи на територията на община Елхово на ОбС – Елхово, както следва:

1.В Чл.7  текстът : „на три зони с граници, както следва:

І-ва зона – Централна градска част

ІІ-ра зона – Оставащата територия на града

ІІІ-та зона – Останалите места от община Елхово” се заменя  с текстът: „на зони, утвърдени съгласно Приложение №1 от Наредба №5 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинското имущество”.

2.В чл.14,  съществуващия текст става ал.1 и се създават нови ал.2, ал.3 и ал.4 със следния текст:

ал.2   Договорът по ал.1 за преместваеми съоръжения по чл.5, ал.1, т.5 се сключва за срок от 1 /една / година.

ал.3  Договорът по ал.2 може да се анексира с допълнително споразумение за нов едногодишен срок, но за период  не по-дълъг от 10 години.

ал.4    Действията по ал.3 се извършват след подадена декларация /по образец/ до 30 ноември на текущата година за липса на промяна в обстоятелствата по чл.15, ал.2

3. В Чл.15,  ал.4 се отменя.

4. В чл.39,  ал.1, след текста: „кмета на общината”, се добавя следния текст: ”за определен в разрешението срок, не по-дълъг от 3 години”.

5. В чл.41, ал.1, след текста: „се извършва”, се добавя текста: „след писмено съгласие на кмета на общината и”.

6. В “Преходни и заключителни разпоредби” се добавя нов §5 със следния текст: „В едномесечен срок от влизане в сила на последните изменения на наредбата, приети с решение №………….от ……………….г. на Общински съвет, следва да се приведат в съответствие всички издадени до настоящия момент разрешения за поставяне на елементи по чл.21. В противен случай последните подлежат на принудително премахване”.

7. Съществуващия §5 става §6.

ІІ. На основание чл.34, т.3 и чл.35 от Закона за нормативните актове, задължава председателя на Общински съвет-Елхово да удостовери съдържанието на Наредбата.

ІІІ. На основание чл.37, ал.3 и чл.39, ал.1, т.4 и ал.2 от Закона за нормативните актове задължава председателя на Общински съвет – Елхово да изпрати заверен препис на решението на Общински съвет за обнародване на измененията на Наредба №8 във в-к “Елховска дума” след влизане на решението в сила.

 

8.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Приемане на Общински план за младежта за 2013 година

ВНОСИТЕЛ: Петър Кировкмет на община Елхово

 

ОбС РЕШИ:

 

194/16/8/ Общински съвет-Елхово:

 

1.На основание чл. 21, ал. 1, т. 12 и ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация във връзка с чл.16, ал.1 от Закона за младежта приема Общински план за младежта 2013 година.

 

 

9.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО:Изплащане разходите на ежедневно пътуващите ученици над 16-годишна възраст през 2013 година.

ВНОСИТЕЛ: Петър Кировкмет на община Елхово

 

ОбС РЕШИ:

 

195/16/9/ Общински съвет-Елхово:

 

1.На основание чл. 21, ал. 1, т. 6 и ал. 2 от ЗМСМА разрешава изплащане на транспортните разходи на ежедневно пътуващите ученици над 16-годишна възраст за бюджетната 2013 година в рамките на общината, считано от 01.01.2013 г.

2.Средствата да се изплащат ежемесечно, на база  представяне от директорите на  училища заверени поименни списъци, при спазване на следните условия:

а/ за м. януари 2013 г. и за м. септември 2013 г. в списъците се включват  всички пътуващи ученици;

б/ за другите месеци на учебните 2012/2013 и 2013/2014 години в списъците се включват  само  учениците не допуснали неизвинени отсъствия през предходния месец.

3.Средствата в размер на 30000 лева да се изплащат от функция ”Образование”, като дофинансиране чрез второстепенния разпоредител с бюджетни кредити Общинска просвета.

 

10.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Предложение за продажба на недвижим имот частна общинска собственост намиращ се в с. Стройно и представляващ дворно масто с площ 592 кв.м. съставляващо урегулиран поземлен имот ІІ-общ. в кв. 12 по плана на с. Стройно.

ВНОСИТЕЛ: Петър Кировкмет на община Елхово

 

ОбС РЕШИ:

 

196/16/10/ Общински съвет-Елхово:

 

1. На основание чл. 21, ал. 1, т. 8 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, чл. 35, ал. 1 от Закона за общинската собственост и чл. 27, ал. 1 от Наредба № 5 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинското имущество, Общински съвет – Елхово разрешава продажба чрез публичен търг по реда на глава седма от Наредба № 5 за  реда за придобиване, управление и разпореждане с общинското имущество на недвижим имот частна общинска собственост намиращ се в с. Стройно и представляващ дворно място с площ 592 кв. м. съставляващо урегулиран  поземлен имот ІІ-общ. в кв. 12 по плана на с. Стройно утвърден със заповед № 197/14.11.1938 г., при граници на имота на североизток – улица, югоизток – УПИ ІV-84, югозапад – УПИ ІV-84 и северозапад – УПИ ІІІ-86.

2. На основание чл. 26, ал. 4 от Наредба № 5 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинското имущество Общински съвет – Елхово, упълномощава кмета на общината да възложи изготвяне на пазарна оценка на имота на оценител отговарящ на изискванията на Закона за независимите оценители.

 

11.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Предложение за продажба на недвижим имот частна общинска собственост намиращ се в с. Стройно и представляващ дворно масто с площ 500 кв.м. съставляващо урегулиран поземлен имот VІІ-общ. в кв. 2 по плана на с. Стройно.

ВНОСИТЕЛ: Петър Кировкмет на община Елхово

 

ОбС РЕШИ:

 

197/16/11/ Общински съвет-Елхово:

 

1. На основание чл. 21, ал. 1, т. 8 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, чл. 35, ал. 1 от Закона за общинската собственост и чл. 27, ал. 1 от Наредба № 5 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинското имущество, Общински съвет – Елхово разрешава продажба чрез публичен търг по реда на глава седма от Наредба № 5 за  реда за придобиване, управление и разпореждане с общинското имущество на недвижим имот частна общинска собственост намиращ се в с. Стройно и представляващ дворно място с площ 500 кв. м. съставляващо урегулиран  поземлен имот VІІ-общ. в кв. 2 по плана на с. Стройно утвърден със заповед № 197/14.11.1938 г., при граници на имота на север – УПИ VІ-3, изток – улица с о. т. 38 – 39, юг – УПИ V-1 и запад – УПИ V-1.

2. На основание чл. 26, ал. 4 от Наредба № 5 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинското имущество Общински съвет – Елхово, упълномощава кмета на общината да възложи изготвяне на пазарна оценка на имота на оценител отговарящ на изискванията на Закона за независимите оценители.

 

12.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Предложение за прекратяване на съсобственост чрез продажба на идеалната част на община Елхово представляваща 461/5836 кв.м. ид.ч. от дворно място цялото с площ 5 836 кв.м.  съставляващо урегулиран поземлен имот ІІІ-6,2 в кв.2 по плана на с. Стройно на съсобственика Михаил Русев Стефанов.

ВНОСИТЕЛ: Петър Кировкмет на община Елхово

 

ОбС РЕШИ:

 

198/16/12/ Общински съвет-Елхово:

 

1. На основание чл. 21, ал. 1, т. 8 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, чл. 36 от Закона за собствеността, чл. 36, ал. 1, т. 2 от Закона за общинската собственост и чл. 29, ал. 1, т. 2 от Наредба № 5 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинското имущество, Общински съвет – Елхово разрешава прекратяване на съсобственост, чрез продажба на идеалната част на община Елхово представляваща 461/5836 кв. м. ид. ч.дворно място цялото с площ 5 836 кв. м. съставляващо урегулиран поземлен имот ІІІ-6,2 в кв. 2 по плана на с. Стройно утвърден със заповеди №№ 197/14.11.1938 г. и ТСУ-32/04.12.2012 г., при граници на север – УПИ ІІ-5, изток – УПИ V-1, юг – улица и запад – улица на съсобственика Михаил Русев Стефанов, собственик на   5 375 кв. м. дворно място от урегулиран поземлен имот ІІІ-6,2 в кв. 2 по плана на с. Стройно утвърден със заповеди №№ 197/14.11.1938 г. и ТСУ-32/04.12.2012 г., при граници на север – УПИ ІІ-5, изток – УПИ V-1, юг – улица и запад – улица, съгласно нот. акт № 192, том І, рег. № 1076, нот. дело № 133 от 2012 г. вписан в Служба по вписванията с акт № 5, том V, дело 612/2012 г, вх. рег. № 1143 от 29.05.2012 г. и нот. акт № 193, том І, рег. № 1077, нот. дело 134 от 2012 г. вписан в Служба по вписванията с акт № 6, том V, дело 613/2012 г, вх. рег. № 1145 от 29.05.2012 г.

2. На основание чл. 26, ал. 4 от Наредба № 5 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинското имущество, Общински съвет – Елхово упълномощава кмета на общината да възложи на оценител на имоти изготвяне на пазарната оценка на общинския имот.

 

13.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Кандидатстване с проект по мярка 321 „ Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” от Стратегията за местно развитие  на МИГ-Елхово от програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г.”

ВНОСИТЕЛ: Петър Кировкмет на община Елхово

 

ОбС РЕШИ:

 

199/16/13/ Общински съвет-Елхово:

 

1.На основание чл.21, ал.1, т.23 от ЗМСМА, Общински съвет – Елхово дава своето съгласие, Община Елхово, област Ямбол да кандидатства по Мярка 321 за подобряване достъпа на деца и младежи до културни услуги в селата Бояново, Кирилово, Маломирово, Раздел и Лесово, залегнали в Стратегията за местно развитие  на МИГ-Елхово от програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г.”

 

2.Дейностите по проект „Подобряване достъпа на деца и младежи до културни услуги в селата Бояново, Кирилово, Маломирово, Раздел и Лесово” съответстват на  приоритет 4, цел 4.4, мярка 4.4.1  на Общинския план за развитие за периода 2007 – 2013 година.

 

3.Упълномощава кмета на Община Елхово да извърши всички последващи действия.  

 

 

14.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Кандидатстване с проект по мярка 322 “Обновяване и развитие на населените места” от  Стратегията за местно развитие  на МИГ-Елхово от програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г.”

ВНОСИТЕЛ: Петър Кировкмет на община Елхово

 

ОбС РЕШИ:

 

200/16/14/ Общински съвет-Елхово:

 

1.На основание чл.21, ал.1, т.23 от ЗМСМА, Общински съвет – Елхово дава своето съгласие, Община Елхово, област Ямбол да кандидатства по мярка 322 за реконструкция на уличното осветление в населените места под 800 души в Община Елхово залегнали в Стратегията за местно развитие  на МИГ-Елхово от програмата за развитие на селските райони за периода 2007-2013 г.”

 

2.Дейностите в горепосочения проект съответстват на приоритет 5, цел 5.3, мярка 5.3.3 на Общинския план за развитие за периода 2007-2013год.

 

3.Упълномощава кмета на Община Елхово да извърши всички последващи действия.  

 

15.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО:Кандидатстване на местни поделения на Българската православна църква с проекти за ремонт по Мярка 322 “Обновяване и развитие на населените места” от Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 година.

ВНОСИТЕЛ: Петър Кировкмет на община Елхово

 

ОбС РЕШИ:

 

по т.15 ОбС не прие предложения проект за решение

 

 

16.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Избор на временна комисия за разработване на проект на Наредба за премахване на строежи от ІV до VІ категория, незаконни по смисъла на чл.225, ал.2 от ЗУТ на територията на община Елхово.

ВНОСИТЕЛ: Петър Кировкмет на община Елхово

 

ОбС РЕШИ:

 

201/16/16/ Общински съвет-Елхово:

 

На основание чл.21, ал.1, т.1 от ЗМСМА, във връзка с чл.37 от Правилника за организацията и  дейността на ОбС – Елхово, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация, Общински съвет – Елхово избира Временна комисия за разработване на проект на Наредба за премахване на строежи от ІV до VІ категория, незаконни по смисъла на чл.225, ал.2 от ЗУТ на територията на община Елхово, в състав:

 

1. Пепа Кючукова

2. Даниела Трендафилова

3. инж. Къню Кънев

4. Таня Иванова

5. Радостина Янчева

6. инж. Атанас Попов

7. Красимир Кръстев

8. инж. Стоянка Маджарова

 

 

17.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО:Предложение за отмяна на решение №179/14/9 от 22.11.2012г. на ОбС-Елхово

ВНОСИТЕЛ: Николай Тончев Колев – председател ОбС – Елхово

 

ОбС РЕШИ:

 

202/16/17/ Общински съвет-Елхово:

 

На основание чл.21, ал.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, Общински съвет-Елхово отменя свое решение №179/14/9, взетопо Протокол №14 от 22.11.2012г. на Общински съвет-Елхово.

 

18.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Проектиране на подробен устройствен план – план за регулация и застрояване и подробен устройсвен план – парцеларни планове на обект: „Пречиствателна станция за отпадъчни води на гр.Елхово”.

ВНОСИТЕЛ: Петър Кировкмет на община Елхово

 

ОбС РЕШИ:

 

203/16/18/ Общински съвет-Елхово:

 

1. На основание чл. 124а, ал.1 от Закона за устройство на територията, разрешава изработването на подробен устройствен план – план за регулация и  застрояване и подробен  устройствен план – парцеларни планове на   обект : „Пречиствателна станция за отпадъчни води  на гр. Елхово”.

2. На основание чл. 124б, ал.1 от Закона за устройство на територията, одобрява задание за проектиране на подробен устройствен план – план за регулация и   застрояване и подробен  устройствен план – парцеларни планове на   обект : „Пречиствателна станция за отпадъчни води  на гр. Елхово”.

 

 

 

Гл.специалист ОбС:                         Председател на ОбС /П/

/ М. Петрова/                                                 /Николай Тончев/