ПРОЕКТ „ПОДКРЕПА ЗА ДОСТОЕН ЖИВОТ” В ОБЩИНА ЕЛХОВО

handicap_fauteuil_lightboxСъс заповед № РД 08-35 от 24.06.2013 г. на Договарящия орган, е удължен срока за реализиране на дейностите по Проект „Подкрепа за достоен живот” по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG051PO001-5.2.09 „Алтернативи”, по Оперативна програма  „Развитие на човешките ресурси” на 44 месеца – до 15.05.2014 г..

         Предоставяне на социалната услуга „Личен асистент” по Проекта става общо 39 месеца с планиран край 15.03.2014 година включително, като няма да бъде извършван нов прием на документи. Считано от 01.06.2013 година, възнаграждението на личните асистенти се увеличиха и се начисляват на база часова ставка в размер на 3.00 лв. /три лева/.

         Схемата „Алтернативи“ на Оперативна програма  „Развитие на човешките ресурси” в национален мащаб цели прилагане на нов подход за предоставяне на услуги в семейна среда чрез въвеждане на принципа „индивидуален месечен бюджет за социалната услуга „Личен асистент“.

         Целите на проект „Подкрепа за достоен живот“ са фокусирани върху преодоляването на социалната изолация на семейства, в които има лица, зависими от постоянни грижи и поставени в риск от институционализация. За лицата с трайни увреждания са създадени възможности сами (или чрез своите законни представители) да получат право на индивидуален бюджет за ползване на услугата, както и да определят по какъв начин тя да бъде организирана във времето.

             На 16.07.2013г. са сключени договори с нови 7 потребители и така за периода от 10 януари 2011 г. до 31 юли 2013 г. потребителите на тази услуга в община Елхово са били 55, а личните асистенти – 60. Те работят по разработен индивидуален план, включващ дейности, подобряващи качеството на живот на съответния потребител.

         Община Елхово е партньор на Агенцията за социално подпомагане – конкретен бенефициент по проекта.

         Проектът „Подкрепа за достоен живот“ се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

              „Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Община Елхово като партньор по проекта на Агенцията за социално подпомагане носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или на Агенцията за социално подпомагане.”