Подписан бе договор за финансова помощ по проект „Къща за нашите деца“

IMG_6387Днес в Министерството на труда и социалната политика бе подписан договор за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за реализацията на проект „Къща за нашите деца” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007 – 2013, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Проекта ще се изпълнява за период от 11 месеца.

Чрез проекта „Къща за нашите деца„ община Елхово цели да  реализира устойчив модел за деинституционализация на деца с увреждания, настанени в специализирани институции за деца, чрез развитие на резидентна форма на услуга – Център за настаняване от семеен тип. Реализирането на тази социална услуга за качествена грижа за децата с увреждания е ориентирана към индивидуалните нужди на всяко дете и гарантираща им живот в семейна или в среда близка до семейната. Създаването и развитието на новата форма на социална услуга в общността е основана на професионална оценка на нуждите на всяко дете и анализ на ресурсите и възможностите на средата да защити в най-висока степен правата и интересите на всяко дете, което ще доведе до намаляване на броя на деца с увреждания, отглеждани в институции. Прилагането на подходи за качествено изпълнение на социалната работа ще бъде извършвано от обучен персонал.

Предвидените дейности при реализацията на проекта включват сформиране на екип за организация и управление на проекта; подбор на персонал за нуждите на Център за настаняване от семеен тип; подготовка, преместване и настаняване на децата и младежите и същинската дейност по предоставяне и функциониране на услугите в ЦНСТ.