Провежда се обучение на одобрените лични асистенти по реализацията на трети етап по проект „Подкрепа за достоен живот”

IMG_0967На 09, 10 и 11.12.2013 г. в административната сграда на община Елхово на адрес гр.Елхово, ул. “Калоян” N 13, ет.3, ст. 227 се провежда обучение на одобрените лични асистенти по реализацията на трети етап на Проект „Подкрепа за достоен живoт” по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG 051PO001-5.2.09 „ Алтернативи”.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” 2007-2013, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Обучението включва лекции, презентации и практически задачи по 4 основни теми:    – „Социални услуги в общността – общи познания за грижа в домашна среда”;

– „Професионална роля и основни задължения на личния асистент. Насоки, във връзка с изготвянето на индивидуални планове на потребителите на социални услуги”;

– „Потребности и права на потребителите на социални услуги”;

– „Оценка на риска. Първа помощ и справяне с кризисна ситуация. Подкрепа за здравословна и безопасна среда в дома на потребителя”.

Модератор на обучението е Станка Събева – главен социален работник в Дирекция „Социално подпомагане” – Елхово.

Обучението се проведе в групов формат от 9 до 17 ч.. Одобрените кандидати за лични асистенти бяха разпределени в три групи – не повече от 20 души.

Обучението завърши с индивидуална работа – лист за оценка на обучението – обратна връзка и регистриране на участниците – присъствена форма.

Всеки преминал успешно обучението, ще получи удостоверение.

В община Елхово в етап 3.3. са постъпили 49 заявления за лични асистенти. Класирани са 49 кандидати с повече от 12 точки, съобразно утвърдената по проекта методика. Успешно преминалите курса на обучение лични асистенти, както и тези, преминалите предишни обучителни курсове, се включват в Банка „Лични асистенти” на община Елхово. Те ще могат да бъдат избирани от кандидат-потребители за техни асистенти – предоставящи социалната услуга по проекта.

„Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Община Елхово като партньор по проекта на Агенцията за социално подпомагане носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или на Агенцията за социално подпомагане.”