Стартираха дейностите по Проект „Къща за нашите деца”

IMG_6387Проект „Къща за нашите деца” BG051PO001-5.2.12-0019 финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”2007-2013 по Приоритетна ос 5: Социално включване и насърчаване на социалната икономика с Основна област на интервенция 5.2. Социални услуги за превенция на социалното изключване и преодоляване на неговите последици, процедура „Да не изоставяме нито едно дете”, Компонент 2 : Разкриване на социални услуги в общността, бюджетна линия BG051PO001- 5.2.12.

Проектът „Къща за нашите деца” е реално допълване на приключилият проект на община Елхово „Подобряване на социалната инфраструктура в община Елхово, чрез изграждане на един брой Център за настаняване от семеен тип”, чрез който проект бе построена напълно нова сграда в град Елхово, която разполага с огромна дневна, трапезария и кухня и два разпределителни коридора, които отделят спалните помещения и баните.

Центърът за настаняване от семеен тип е социална услуга от резидентен тип, която предоставя жизнена среда за пълноценно израстване и развитие на деца, лишени от родителска грижа, за които към момента на настаняване в него са изчерпани възможностите за връщане в биологичното семейство, настаняване при близки и роднини или приемно семейство.

Капацитетът на ЦНСТ „Къща за нашите деца” е 12+2 деца и младежи с увреждания.  В центъра ще бъдат настанени 12 деца и младежи с увреждания, смесени по възраст, пол, степен на увреждане и ниво на автономност от специализирани институции- ДМСДГ и ДДУИ.  Предвидени са и 2 места за настаняване на деца/младежи от общността по спешност.

Следващият месец предстои стартиране на процедура за подбор на персонал, който ще обслужва новият Центърът за настаняване от семеен тип

В центъра ще функционира среда, близка до семейната, при която децата и младежите ще получават необходимата им индивидуализирана грижа и подкрепа за личностно съзряване и насърчаване в зависимост от индивидуалния им потенциал.

Средствата за изпълнение на дейностите по проект „Къща за нашите деца” са в размер на 90 676,93лв. Продължителността на проекта е 11 месеца – от 01.02.2014г. до 31.12.2014г. Със заповед на кмета се определи екип за организация и управление на проекта. Екипът е сформиран от трима души със задължения и отговорности по следните позиции: ръководител, координатор и счетоводител.

Проект ЦНСТ „Къща за нашите деца” е в съответствие с Национална стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Р. България” и Националната карта за резидентните услуги.