Продължава предоставянето на приемна грижа по нов проект „Приеми ме 2015”

priemi me 2015   Кметът на община Елхово Петър Киров през м. декември 2015г. подписа партньорско споразумение с Агенцията за социално подпомагане за изпълнение на проект „Приеми ме 2015”, финасиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г.

Към проекта е сформиран Консултативен експертен съвет (КЕС) с пряк бенефициент Агенцията за социално подпомагане (АСП). Основната дейност на КЕС е в посока подпомагане на планирането, изпълнението и наблюдението на Проекта в съответствие с държавната политика в областта на приемната грижа и добрите европейски практики. Сред първите ангажименти на КЕС са да изготви анализ на потребностите от развиването на приемна грижа на общинско, областно и национално ниво и въз основа на този анализ да разработи краткосрочен План за развитие на социалната услуга „приемна грижа” в страната, който ще се актуализира периодично. В изпълнение на този план ще се реализира последващ преглед на общините ­ втори етап, с отворен вход за включване и на нови партньори, като водещ критерий за участие в Проекта е идентифицираната необходимост от предоставяне и развитие на приемната грижа.

 Проектът „Приеми ме 2015“ допълва и надгражда приключващия в края на 2015 г. проект „И аз имам семейство“. Целта на проект „Приеми ме 2015“ е да се усъвършенства и да се разшири обхватът на услугата „приемна грижа“ и затвърди нейното предоставяне на местно ниво като алтернативна форма за отглеждане на деца в риск в семейна среда. Акцент е поставен към развитие на специализирана приемна грижа за деца с увреждания; деца, жертви на насилие или трафик; деца, които са непридружени бежанци. Специален фокус се поставя върху настаняването на деца до 3-годишна възраст, както и на мерките, насочени към повишаване на качеството на приемната грижа чрез осъществяване на мониторинг. Утвърдените и сега действащите в рамките на проект „И аз имам семейство“ приемни родители ще преминат към проект „Приеми ме 2015“ с оглед гарантиране интереса на настанените деца и недопускане на възможност за прекратяване на настаняването и връщането им обратно в специализирани институции. Общият бюджет на проекта е 51,6 милиона лева, реализацията му ще продължи до 31.07.2018г.