На официална церемония бе връчен договорът за безвъзмездна финансова помощ за Пречиствателната станция

На 28.03.2017г., кметът на община Елхово, г-н Петър Киров подписа договор за безвъзмездна финансова помощ за изпълнение на проект “Проектиране и строителство на Пречиствателна станция за отпадъчни води, довеждащ колектор и частична рехабилитация на ВиК мрежата в гр.Елхово”, одобрен за финансиране по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020г.”, приоритетна ос1 „Води”, съ-финансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз по продедура чрез директно предоставяне „Изпълнение на ранни ВиК проекти – компонент 2“.

Инвестицията е на стойност 18 867 785,73 лв., от които 13 854 565, 90 лв. е безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“.

Строителството на пречиствателната станция за отпадъчни води, довеждащия колектор и частичната рехабилитация на ВиК мрежата в Елхово трябва да приключат в рамките на 35 месеца. Новата ПСОВ ще обслужва 11 000 жители,  ще се ползва  рехабилитираната водоснабдителна мрежа, а и загубите на питейна вода ще бъдат намалени.

Основна цел на проекта е прекратяване заустването на непречистени отпадъчни води във водоприемника – р. Тунджа, както и в по общ план – постигане на изискванията, заложени в националното и Общностното законодателства в областта на отвеждането и пречистването на отпадъчни води в градски агломерации.

На подписването на договорът за безвъзмездна финансова помощ кметът на община Елхово заяви: „Даваме си сметка, че тези инвестиции ще решат екологичния проблем на нашия град с отпадните води в река Тунджа. Да си пожелаем добра съвместна работа между държавата, общината и Управляващия орган, а на по-късен етап – между строител и надзор, за да можем да завършим в срок тази важна инвестиция“.

Асоцииран партньор на Община Елхово по проекта е експлоатационното дружество “Водоснабдяване и канализация” ЕООД – гр. Ямбол.