Тринадесето заседание

О Б Щ И Н С К И  С Ъ В Е Т – Е Л Х О В О, О Б Л А С Т  Я М Б О Л

Препис-извлечение:

П Р О Т О К О Л

№ 13

На тринадесетото заседание на Общинския съвет-Елхово, област Ямбол, проведено на 21.12.2020 г. от 9.00 ч. в заседателната  зала на общината.  

От 17 общински съветници на заседанието присъстваха 16.

……………………………………………………………………………………………………………………………

Д Н Е В Е Н  Р Е Д:

……………………………………………………………………………………………………………………………

1. ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Окончателна актуализация на сборния бюджет на община Елхово за 2020 година
ВНОСИТЕЛ: Петър Кировкмет на община Елхово

 ОбС РЕШИ:
117/13/1/ Общински съвет – Елхово:

І. На основание чл.21, ал.1, т.6 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и чл.124 ал.1 и ал.2 от Закона за публичните финанси променя сборния бюджет на община Елхово както следва:

РАЗХОДНА ЧАСТ:

1. Дофинансиране на държавни дейности

1.1.Функция „Общи държавни служби“

1.1.1.Дейност „Общинска администрация“

  • 2/05 Изплатени суми от СБКО, за облекло и други на персонала, с характер на възнаграждение – било 16 800 лв., става 19 000 лв., изменение + 2 200 лв.

2. Местни дейности

2.1.Функция „Общи държавни служби“

2.1.1.Дейност „Общинска администрация“

  • 10/91 Други разходи за СБКО – било 10 000 лв., става 7 800 лв., изменение – 2 200 лв.

2.2.Функция „Почивно дело, култура и религиозни дейности“

2.2.1.Дейност „Обредни домове и зали“

  • 42/14 Помощи по решение на Общински съвет – било 15 000 лв., става 18 000 лв., изменение + 3 000 лв.

2.2.2.Дейност „Други дейности по културата“

  • 10/98 Други разходи некласифицирани другаде – било 24 000 лв., става 21 000 лв., изменение – 3 000 лв.

ІІ. На основание чл.21, ал.1, т.6 от Закона за местното самоуправление и местната администрация във връзка с решение № 28/4/5, раздел VІ, т.6 по Протокол № 4 от 30.01.2020 г., променено с решение № 109/11/1, раздел ІV по Протокол №11/26.11.2020 г. променя размера на помощи за погребение, както следва:   

добавя нова т. 6.3. – за подпомагане разходите за погребални услуги на починали от COVID-19 жители, с постоянен адрес в община Елхово, в размер до 300 лв. при представяне на разходооправдателни документи  – 3 000 лв.

ІІІ. На основание чл.21, ал.1, т.6 от Закона за местното самоуправление и местната администрация във връзка с решение № 28/4/5, раздел VІ, т.11 по Протокол № 4 от 30.01.2020 г. променя разпределението на субсидията за осъществяване на болнична помощ на МБАЛ “Св. Иван Рилски“ ЕООД, Елхово, както следва:

т.11.4 – било „закупуване на мамограф, първа вноска – 20 000 лв.“, става „подпомагане функционирането на СОVID отделение – 20 000 лв., при окомплектоване на отделението и заработване на същото, като средствата са за допълнително увеличение на възнагражденията на персонала съгласно  чл.13, ал.1 от Наредбата за структурата и организацията на работната заплата.“

Решението в останалата си част остава непроменено.

2. ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Приемане на Правилник за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет-Елхово, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация
ВНОСИТЕЛ: Николай Тончев – председател на ОбС – Елхово

 ОбС РЕШИ:
118/13/2/ Общински съвет – Елхово:

         І. На основание чл. 21, ал. 2 и ал.3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, Общински съвет – Елхово приема изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Елхово, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, както следва:

  • 1. Създава се нов чл. 38а, ал. 1, ал.2 и ал.3 със следния текст:

Чл. 38а (1) При наличие на обстоятелствата по чл. 28а, ал. 1 от ЗМСМА, председателят на общинския съвет свиква заседания на постоянните комисии от разстояние при спазване на условията за кворум и лично гласуване, като се осигурява пряко и виртуално участие чрез видеоконференция чрез технически средства за комуникационна връзка за едновременно предаване и приемане на образ и звук между общинските съветници, намиращи се на различни места, които отговарят на изискванията за мрежова и информационна сигурност и гарантират участието, идентифицирането и начина на гласуване на всеки общински съветник.

(2) В случаите по ал. 1 когато няма техническа възможност за провеждане на заседания на постоянните комисии от разстояние чрез видеоконференция, председателят на общинският съвет може да свика заседания на постоянните комисии от разстояние, на които да се приемат решения чрез неприсъствено гласуване по друг начин, който осигурява спазването на условията за кворум и лично гласуване и гарантира участието, идентифицирането и начина на гласуване на всеки общински съветник.

(3)  За идентифициране участието и начина на гласуване на общинските съветници при провеждане на заседания по ал. 1 и ал. 2, общинските съветници подписват декларация за ползване на служебен имейл.

  1. При провеждане на заседания на постоянните комисии, чрез видеоконференция, на служебния имейл ще се изпращат кодове и данни, необходими за провеждане на заседанието. В началото на заседанието на съответната постоянна комисия се извършва проверка на кворума, чрез поименно повикване на общинските съветници и идентификацията им чрез звук и видео. За заседанията се изготвя видеозапис върху електронен носител, който се прилага към протокола от заседанието. Председателят на общинския съвет осигурява публичност и пряко излъчване на интернет страницата на Общински съвет, освен ако комисията реши отделно заседание или част от него да бъде закрито.
  2. При провеждане на заседания на постоянните комисии, чрез неприсъствено приемане на решения, на служебния имейл общинските съветници получават образец на формуляр за неприсъствено гласуване по дневния ред на съответната постоянна комисия. Всеки общински съветник следва да изпрати от своя служебен имейл попълнен формуляр в електронно писмо на електронния адрес на Общински съвет – Елхово: obs@elhovo.bg,, в което посочва начина /”за“, „против“, „въздържал се“/, по който гласува по предложените проекти за решения по въпросите, включени в дневния ред на заседанието на комисията. В електронното писмо общинските съветници могат да излагат мотиви за начина, по който гласуват. Въз основа на постъпилите електронни писма от общинските съветници с изразения в тях начин на гласуване, се съставя протокол, в който се отразява извършеното гласуване от общинските съветници. Разпечатки от електронните писма на общинските съветници, с които са заявили начина, по който са гласували по проектите за решения се прилагат към съставения протокол на заседанието на постоянната комисия с взети неприсъствени решения. Съставените протоколи за проведените заседания на постоянните комисии, се удостоверяват с подписа на председателите на постоянни комисии и протоколиста.

(4) При провеждане на заседания по ал. 1 и ал. 2 се спазват установените в закона и правилника изисквания за кворум и мнозинство за приемане на решенията, включително за изпращане на материалите и проектите за решения на общинските съветници, а необходимата организация се осъществява от председателя на Общинския съвет.

(5)  Решенията взети на заседанията по ал. 1 и ал. 2 се обявяват публично, чрез публикуване на протоколите на постоянните комисии на интернет страницата на общината.

  • 2. Създава се нов чл. 40а, ал.1, ал.2 , ал.3, ал.4 и ал.5 със следния текст:

Чл. 40а (1) При наличие на обстоятелствата по чл. 28а, ал. 1 от ЗМСМА, по решение на председателския съвет, председателят на общинския съвет свиква заседание от разстояние при спазване на условията за кворум и лично гласуване, като се осигурява пряко и виртуално участие чрез видеоконференция чрез технически средства за комуникационна връзка за едновременно предаване и приемане на образ и звук между общинските съветници, намиращи се на различни места, които отговарят на изискванията за мрежова и информационна сигурност и гарантират участието, идентифицирането и начина на гласуване на всеки общински съветник.

(2) В случаите по ал. 1 когато няма техническа възможност за провеждане на заседание от разстояние чрез видеоконференция, председателят на общинският съвет може да свика заседание от разстояние, на което да се приемат решения чрез неприсъствено гласуване по друг начин, който осигурява спазването на условията за кворум и лично гласуване и гарантира участието, идентифицирането и начина на гласуване на всеки общински съветник.

(3) За идентифициране участието и начина на гласуване на общинските съветници при провеждане на заседания по ал. 1 и ал. 2, общинските съветници подписват декларация за ползване на служебен имейл.

  1. При провеждане на заседания, чрез видеоконференция, на служебния имейл ще се изпращат кодове и данни, необходими за провеждане на заседанието. В началото на заседанието се извършва проверка на кворума, чрез поименно повикване на общинските съветници и идентификацията им чрез звук и видео. За заседанията се изготвя видеозапис върху електронен носител, който се прилага към протокола от заседанието. Председателят на общинския съвет осигурява публичност и пряко излъчване на интернет страницата на Общински съвет, освен ако общинският съвет реши отделно заседание или част от него да бъде закрито.
  2. При провеждане на заседания, чрез неприсъствено приемане на решения, на служебния имейл общинските съветници получават образец на формуляр за неприсъствено гласуване по дневния ред. Всеки общински съветник следва да изпрати от своя служебен имейл попълнен формуляр в електронно писмо на електронния адрес на Общински съвет – Общински съвет – Елхово obs@elhovo.bg,, в което посочва начина  /за“, „против“, „въздържал се“/, по който гласува по предложените проекти за решения по въпросите, включени в дневния ред на заседанието. В електронното писмо общинските съветници могат да излагат мотиви за начина, по който гласуват. Въз основа на постъпилите електронни писма от общинските съветници с изразения в тях начин на гласуване, се съставя протокол, в който се отразява извършеното гласуване от общинските съветници. Разпечатки от електронните писма на общинските съветници, с които са заявили начина, по който са гласували по проектите за решения се прилагат към съставения протокол на заседанието с взети неприсъствени решения.

(4) При провеждане на заседания по ал. 1 и ал. 2 се спазват установените в закона и правилника изисквания за кворум и мнозинство за приемане на решенията, включително за изпращане на материалите и проектите за решения на общинските съветници, а необходимата организация се осъществява от председателя на Общинския съвет.

(5)  Решенията взети на заседанията по ал. 1 и ал. 2 се обявяват публично.

ІІ. На основание чл. 34, т. 3 и чл. 35 от Закона за нормативните актове, задължава председателя на Общински съвет да удостовери съдържанието на Правилника.

ІІІ. На основание чл. 37, ал. 3 и чл. 39, ал. 1, т. 4 и ал. 2 от ЗНА задължава председателя на ОбС-Елхово да  изпрати заверен препис на решението на Общински съвет за обнародване на направеното изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Елхово, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация в средствата за масово осведомяване след влизане на решението в сила или за разгласяването му чрез публикуване на официалния сайт на Община Елхово.

3. ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Приемане на План-сметките за разходите за 2021 година и определяне размера на такса битови отпадъци в гр.Елхово и населените места на община Елхово за 2021 година
ВНОСИТЕЛ: Петър Кировкмет на община Елхово

ОбС РЕШИ:
119/13/3/ Общински съвет – Елхово:

I. На основание чл.66, ал.1, ал.2, във връзка с ал. 3, т. 2 от ЗМДТ, Общински съвет Елхово одобрява план-сметките за приходите и разходите за дейностите по управление на отпадъците на територията на Община Елхово съгласно:   

  1. Приложения с номера от 1 до 20 – план сметка на разходите по населени места;
  2. Приложения с номера от 1.1 до 20.1 – план сметки на очаквани приходи по населени места;
  3. Приложение номер 21-План сметка за разходите на РДНО с. Добрич.

II. На основание чл.67, ал.2 и ал.3 от ЗМДТ, Общински съвет – Елхово определя размера на такса битови отпадъци за всяко задължено лице в промил, за всяка от услугите по чл.62 от ЗМДТ, съгласно Приложение номер 23.
III. На основание чл.67, ал.8, т. б от ЗМДТ, определя размера на таксата за битови отпадъци за 2021г., според декларираните по вид, размер и брой съдове за битови отпадъци и честотата им на сметоизвозване, съгласно Приложение номер 22.

Неразделна част от настоящата докладна записка са:

  – Приложения с номера от 1 до 20 – план сметки на разходите по населени места;

  – Приложения с номера от 1.1 до 20.1 – план сметки на очаквани приходи  по населени места;

 –  Приложение номер 21 – План-сметка за разходите на РДНО с. Добрич;

 – Приложение номер 22 – Анализ цена контейнер и кофа за града и селата;

 – Приложение номер 23 – Размер на ТБО.

4. ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Определяне на дейността по предоставяне на Топъл обяд от Община Елхово като местна дейност по смисъла на Закона за публичните финанси.
ВНОСИТЕЛ: Петър Андреев Киров – кмет на община Елхово

ОбС РЕШИ:
120/13/4/ Общински съвет – Елхово:

На основание чл.21, ал.1, т.23, чл.17, ал.1, т.7 във връзка с чл. 21, ал.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и във връзка § 1, т.20 от Допълнителните разпоредби на Закона за публичните финанси, Общински съвет – Елхово : 

Определя дейността по предоставяне на Топъл обяд, която ще се реализира от Община Елхово по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, Продедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ  BG05FMOP001-5.001 – „ 3.1 – Топъл обяд в условия на пандемията  от COVID-19“  като местна дейност по смисъла на Закона за публичните финанси, която не се финансира като делегирана от държавата дейност.

 5. ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Одобряване на направени инвестиции финансирани от „ВиК“ЕООД-гр.Ямбол и непредвидени в подробната им инвестиционна програма за 2020г.
ВНОСИТЕЛ: Петър Андреев Киров – кмет на община Елхово

 ОбС РЕШИ:
121/13/5/ Общински съвет – Елхово:
1. На основание чл. 21, ал. 1, т. 8 от ЗМСМА във връзка с чл. 198г и 198д от  Закона за водите Общински съвет Елхово, одобрява направените инвестиции за 2020год., финансирани от ВиК оператора „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – гр. Ямбол и приема следният актив:

Доставка и монтаж на потопяема сондажна помпа „SAER FS 98 E/38 в ПС – с. Изгрев“ на стойност 5 251,92 (пет хиляди двеста петдесет и един лева и деветдесет и две ст.) лева без ДДС.
2. Възлага на Кмета на Община Елхово да извърши действия по процедура за приемане и предаване на инвестициите (ДМА),  съгласно изискванията на Закона за водите и завеждането на активите в баланса на общината.

6. ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Обявяване на недвижим имот публична общинска собственост, представляващ ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с идентификатор 21542.69.279 с площ 793 813 кв.м., трайно предназначение: друг вид земеделска земя по кадастралната карта и кадастралните регистри на село Добрич, за частна общинска собственост.
ВНОСИТЕЛ: Петър Андреев Киров – кмет на община Елхово 

ОбС РЕШИ:
122/13/6/ Общински съвет – Елхово:

 Не прие предложения проект на решение

 7. ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Даване на принципно съгласие за предоставяне под наем на имоти – полски пътища, определени по реда на чл. 37в, ал.16 от ЗСПЗЗ, за стопанската 2020 – 2021 г.
ВНОСИТЕЛ: Петър Андреев Киров – кмет на община Елхово

ОбС РЕШИ:
123/13/7/ Общински съвет – Елхово:

І. На основание чл.21, ал.1, т.8 от ЗМСМА, чл.14, ал.7 от Закона за общинската собственост,  чл.75б, ал.2 от ППЗСПЗЗ и чл. 37в, ал.16 и ал.17 от ЗСПЗЗ – Общински съвет-Елхово дава принципно съгласие да се предоставят под наем, за стопанската 2020/2021 г., общинските полски пътища и напоителни канали, които не функционират и заявени от земеделските производители и включени в съответните блокове за земеделско ползване  по цена в размер на средното годишно рентно плащане  за землището на  с. Изгрев, с. Пчела, с. М. Манастир, с. Гранитово, с. Борисово, с. Добрич, с. Стройно, с. Чернозем, с. Трънково, гр. Елхово и с. Славейково.

ІІ. Наемателите, на които са предоставени полските пътища, са длъжни да осигурят достъп до имотите, декларирани и заявени за ползване в реални граници през стопанската 2020/2021 г.

ІІІ. На основание чл. 37в, ал.16  от ЗСПЗЗ, Общински съвет – Елхово упълномощава кмета на общината да сключи договорите за наем за стопанската 20/21 г.

8. ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Отпускане на еднократни социални помощи на граждани от общината.
ВНОСИТЕЛ: д-р Блага Георгиева – председател на ПК по социална политика и обществени дейности

ОбС РЕШИ:
124/13/8/ Общински съвет – Елхово:

I. На основание чл.21, ал.1, т.23 от ЗМСМА и писмо № ФО – 1/16.01.2020 г. на МФ, Общински съвет–Елхово отпуска еднократна финансова помощ както следва:

  1. Богдан Манолов Атанасов, с. Маломирово – 500.00 лв.
  2. Васил Костадинов Кръстев, с. Маломирово – 200.00 лв.
  3. Такухи Мисак Сакаян, гр. Елхово – 200.00 лв.

IІ. На основание чл.21, ал.1, т.23 от ЗМСМА Общински съвет–Елхово не предоставя еднократно финансово подпомагане на:

  1. Милена Миткова Христова, с. Трънково

Вярно,
Гл. специалист ОбС:                                             Председател на ОбС /П/                                                

                                 /Мария Петрова/                                                          /Николай Тончев/