На четиридесетото заседание на Общинския съвет-Елхово, област Ямбол, проведено на 21.09.2010 г. от 9.00 ч. в заседателната зала на общината

О Б Щ И Н С К И  С Ъ В Е Т – Е Л Х О В О, О Б Л А С Т  Я М Б О Л

Препис-извлечение:

П Р О Т О К О Л

No 40

На четиридесетото заседание на Общинския съвет-Елхово, област Ямбол, проведено на 21.09.2010 г. от 9.00 ч. в заседателната  зала на общината.

Д Н Е В Е Н  Р Е Д:

1. ПОВТОРНО РАЗГЛЕЖДАНЕ на Решение No 495/39/1/ от дневния ред на ХХХIХ-то заседание на Общински съвет-Елхово, проведено на  23.08.2010 г. във връзка със ЗАПОВЕД No АК 11/0011 от 7.IХ.2010 г. на Заместник областен управител – г-н Димитър Иванов

ОбС РЕШИ:

504/40/1/ На основание чл. 45, ал. 9 и 10 от ЗМСМА  Общински съвет-Елхово приема повторно свое решение No 495/39/1/  от 23.08.2010 г.

2.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Предложение за промяна на Правилника за организацията и дейността  на Общински съвет-Елхово, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация

ВНОСИТЕЛ: Ръководителят на група съветници „Коалиция за България” при ОбС-Елхово – д-р Коста Андреев Илчев

ОбС РЕШИ:

505/40/2/ Общински съвет–Елхово:

I.На основание чл. 21, ал. 2 от Закона за местното самоуправление и

местната администрация и §.1 от ПЗР на Правилника за организацията и дейността на Общински съвет-Елхово, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация изменя  и допълва същия, както следва:

Глава Трета „Органи на управление”

Към чл. 11, ал.1, се създава нова т. 11

Чл.11, ал.1 т.11. „Председателят на Общински съвет изготвя и внася за разглеждане два пъти годишно отчет за дейността на състава и неговите комисии, които се разглеждат в открито заседание, като се информира населението за това. Отчетът включва и упражняващия текущ и последващ контрол върху изпълнението на приетите от Общински съвет актове.

Глава Четвърта „Общински съветници”

Отменя чл. 20 ал.1 и ал.2

Създава нов чл.20 ал.1 „При изпълнение на своите правомощия общинският съветник има право:

1. Ежемесечно да получава възнаграждение за цялостната си дейност равно на 45 на сто от средната брутна заплата в общинска администрация за последния месец от предходното тримесечие;

2. Да му бъдат възстановени финансовите разходи и други разноски, направени във връзка с работата му като общински съветник от общинския бюджет, след заявка от Председателя на ОбС – Елхово;

3. При отсъствие от заседание на ОбС, общинският съветник получава възнаграждение, намалено с 50% от определеното по чл.20, ал.1, т.1 и 4.

При отсътствие от заседание на ОбС и всички заседания на ПК за съответния месец общинският съветник не получава възнаграждение.

4. За неявяване на заседание на ПК възнаграждението на общинския съветник определено с чл.20, ал.1, т.1 се намалява с 10 на сто.

Към чл.21 се създават три алинеи:

Текстът на ал.1 представлява текста на чл. 37 от ЗМСМА, в края на който се допълва със записа „които пораждат основателно съмнение за наличие на пряк или косвен, материален или нематериален интерес”.

Създава се нова ал.2 „Искане за разкриване на конфликт на интереси може да прави всеки общински съветник, на който са станали известни обстоятелствата по ал.1”,

Създава се нова ал.3 „Общинските съветници подават декларация по чл.12 т.4 от ЗПРКИ. Декларацията се подава преди или по време на изпълнението на правомощията или задълженията по служба.”

Глава Шеста „Комисии

Съществуващият текст на чл.27 ал.2 се отменя.

Приема се нов чл.27, ал.2: „Постоянните комисии на Общински съвет – Елхово се състоят от 5 члена и са :

1.      Комисия по бюджет, финансов контрол и  икономическа политика, (БФКИП);

2.      Комисия по териториално и селищно устройство, екология, общинска собственост и сделките с общинско имущество, евроинтеграция и работа с неправителствените организации;

3.      Комисия по етика, социална политика, здравеопазване, образование, култура, спорт, туризъм и вероизповедания;

4.      Комисия за установяване и разкриване на конфликт на интереси, законност, сигурност и обществен ред;

Съществуващият текст по чл. 33, ал.4 се отменя.

Приема нов чл.33, ал.4: „Материалите към комисиите, с проектите за решения се докладват на заседания на комисиите само от вносителя. Алтернативни решения и допълнения се допускат за обсъждане след изслушване на докладването.”

Към чл. 36, ал. 1 се допълва с думата „съкратен” пред думата „протокол”.

Глава Седма „Заседания

Към чл. 39 се създава нова ал.5  „Материалите за включване в дневния ред на заседание на Общински съвет се внасят в деловодството на съвета най-малко десет дни преди датата на заседанието.”

Създава нов чл. 39 А „/1/ Кметът на общината или общински съветник могат да предлагат за включване на неотложни въпроси в дневния ред след срока по чл. 39, ал. 3, ако се регистрират при звеното по чл.29 а, ал.2 от ЗМСМА, не по-късно от 12.00 часа на предхождащия заседанието ден.

/2/ Причина за включване на неотложни въпроси в дневния ред може да бъде:

1.           настъпването на непредвидими обстоятелства – природни бедствия, промишлени аварии със значителни щети, обществени, социални проблеми, които изискват спешно вземане на решение;

2.           спазването на законосъобразен срок, който не позволява прилагането на установената процедура.

/3/ Неотложните въпроси се включват в дневния ред с решение на Общинския съвет.”

Съществуващият текст на чл. 40, ал. 1  и ал. 2  се отменя.

Приема нов чл. 40„ /1/ Заседанията на Общински съвет-Елхово се провеждат най-малко шест пъти в годината, в последната седмица от месеца, в ден определен от Председателя на ОбС. Времетраенето на едно заседание е до  6 часа, което се разпределя в две части с пауза от  1 час .

Ако 15 минути след обявения начален час на заседанието няма кворум за заседанието, Председателят на ОбС-Елхово обявява нова дата и час на заседанието.

/2/ Общински съвет-Елхово може да удължи заседанието до 2 часа с решение, взето с явно гласуване.”

Към чл.44 се създава нова ал.8: „Проект за решение, декларация и обръщение могат да бъдат оттеглени от Вносителя до постъпването им за гласуване на заседание на Общински съвет.”

В края на текста на чл. 45, ал. 1 се допълва  изречението „Изказванията са до 5 минути”.

Текстът на чл. 45, ал. 3 се допълва с изречението „Председателят отнема думата на общински съветник, който превиши определеното по  ал. 1 време за изказване, след като го предупреди за това”.

В текста на чл. 48 израза „до три минути” се променя на „до две минути”.

Към чл. 56 се  създават три алинеи.

Чл.56 ал.1 със съществуващия запис се запазва.

Създава се чл. 56  нова ал.2  със следния текст: „Общинския съвет може да отмени, измени или да приеме повторно върнат за ново обсъждане акт в законовия срок или да бъде оспорван пред съответния Административен съд.”

Създава се чл. 56 нова ал.3 със следния текст: Председателя на Общинския съвет, в тридневен срок от получаването на актовете, разпределя на водещата комисия постъпилото от кмета на общината оспорване на решение на съвета и възлага изготвяне на становище”.

Създава се чл.56 нова ал.4 със следния текст: „Кметът на общината може да върне за ново обсъждане незаконосъобразните или нецелесъобразните актове на общински съвет или да оспорва незаконосъобразните актове пред съответния административен съд и да иска спиране на изпълнението на общите административни актове и действието на подзаконовите нормативни актове. Кметът на общината не може да върне за ново обсъждане по целесъобразност вътрешнослужебни актове, свързани с организацията и дейността на общинския съвет и на неговите комисии.”

Съществуващият текст на чл. 57 се отменя и се приема нов.

Чл. 57 „/1/ За всяко  заседание на общинския съвет се изготвя официален протокол,  който се подписва от Председателя  на ОбС и от протоколиста (водещия протокола).

/2/ Протоколът включва в хронологичен ред хода на заседанието и съдържа:

 1.датата на заседанието, мястото на провеждането, часа на откриване и закриване;

2.  кворумът и промените в него;

3. имената на присъстващите и на отсъстващите общински съветници, на присъстващите представители на общинското ръководство, гости и медии;

4.  предложения за промяна в проекта за дневен ред и приетият дневен ред;

5. докладите на вносителите на точки от дневния ред по същество и становищата / препоръките на постоянните комисии;

6.  предложения за изменения или допълнения по проектите за решения;

7.  процедурни предложения;

8.  резултатите от гласуванията;

9.  текстът на решенията.

10. питания от общинските съветници и от граждани по въпроси извън дневния ред на заседанието и съответно устно дадените им отговори.

11. подписите на лицата, които го удостоверяват.

/3/ Към протокола се прилагат всички писмени материали от заседанието (докладните записки по дневния ред, писмените становища на постоянните комисии, доклади на временните комисии, декларации, писмени питания на граждани и общински съветници, писмени отговори и др.)

/4/ Заседанията се записват на цифров носител, до които имат достъп всички общински съветници, граждани и медии, след разпореждане на Председателя. Записите се съхраняват в архива на Общински съвет.

/5/ Съветниците имат право в седемдневен срок от деня на заседанието да прегледат протокола и да поискат поправки в него. При спор въпросът се решава от съвета на следващото заседание.

            /6/ Председателят на ОбС е задължен да изпрати приетите от Общински съвет–Елхово решения до кмета на общината и на областния управител в 7-дневен срок от приемането, освен ако в закон не е предвидено друго.”

Глава Девета „Взаимодействие между общински съвет и общинска администрация”

Към чл.62 се създават четири алинеи:

Чл.62, ал.1, в който се включва съществуващия текст.

Създава се чл. 62, нова ал.2 „Кметът на общината организира изпълнението на актовете на Общински съвет и внася отчети за изпълнението им. Отчетите обхващат изпълнението на решенията на Общински съвет, договорите и административните актове, издадени в тяхно изпълнение, като съдържат анализ на неизпълнените решения с мерки и срокове за изпълнението им.”

Създава се чл. 62 нова ал.3 „Общински съвет може да отмени административните актове, издадени от Кмета на общината, които противоречат на актовете, приети от съвета в 14 дневен срок от получаването им. В същия срок съветът може да оспорва незаконосъобразните административни актове, издадени от кмета на общината, пред съответния Административен съд.”

Създава се чл. 62 нова ал.4 „Пълномощията на Кмета на общината или кметовете на населени места се прекратяват предсрочно на предвидените в чл.42 ал.1 от ЗМСМА основания, с решение на Общинската избирателна комисия. Когато пълномощията на Кмета са прекратени предсрочно, общински съвет избира временно изпълняващ длъжността кмета на община или населено място”.

Съществуващият текст на чл. 66 се отменя и се приема се нов:

Чл. 66 /1/  В структурата на общинската администрация се създава специализирано звено (по чл. 29 а, ал. 2 от ЗМСМА ) за подпомагане и осигуряване на работата на Общинския съвет и на неговите комисии.

        /2/ Служителите в звеното по ал.1 се назначават и освобождават от Кмета на общината по предложение на Председателя на ОбС.

        /3/ Звеното за подпомагане и осигуряване дейността на ОбС осигурява експертно и организационно дейността на ОбС, като:

1.Осигурява деловодното обслужване на ОбС и неговите комисии;

2.Осигурява воденето на протоколите и  на присъствения списък от заседанията на ОбС.

3.Осигурява технически оповестяването и изпращането на актовете на ОбС;

4.Осигурява спазването на реда по време на заседанията, преброяването и отчитането на резултатите от явните гласувания;

5.Изпълнява и други функции определени в устройствения правилник на общинска администрация или възложени му от Председателя на ОбС.

       /4/ Звеното води регистър за постъпилите в канцеларията на ОбС издадени актове в изпълнение решенията на Общинския съвет.

      /5/ Длъжностните характеристики на служителите в звеното за подпомагане и осигуряване дейността на ОбС се утвърждават от Кмета на общината по предложение на Председателя на ОбС.”

/6/ В звеното по чл.29, ал.2 от ЗМСМА могат да бъдат включени експерти на граждански договор, които да подпомагат дейността на общинския съвет.

Текстът на §. 1  от гл. Х „Преходни и заключителни разпоредби” се допълва с израза „ и влиза в сила от деня на приемането му” след израза „явно гласуване”.

            II. На основание чл. 37, ал. 3 и чл. 39, ал. 1, т. 4 и ал. 2 от Закона за нормативните актове задължава председателя на Общински съвет-Елхово да публикува направените промени.

III. Приема състав на комисиите:

1.      Комисия по бюджет, финансов контрол и икономическа политика (БФКИП):

Председател: Мария Стоянова Петрова –Минчева

                                  Зам.председател: Пенка Стоянова Тончева

       Членове:  инж.Георги Димитров Георгиев

                        инж.Вася Николов Василев

                        инж.Любен Владимиров Димитров

2.      Комисия по териториално и селищно устройство, екология, общинска собственост и сделките с общинско имущество, евроинтеграция и работа с неправителствените организации (ТСУЕОССОИЕРНПО):

Председател: инж.Зоя Димитрова Стоева-Димитрова

                                  Зам.председател: Леонид Лазаров Леонидов

       Членове:  Недялка Георгиева Загорова

                        инж.Вася Николов Василев

                        инж.Стоянка Иванова Маджарова

3.      Комисия по етика, социална политика, здравеопазване, образование, култура, спорт, туризъм и вероизповедания (ЕСПЗОКСТВ):

Председател: д-р Коста Андреев Илчев

                                  Зам.председател: Мария Стоянова Недялкова

       Членове:  д-р Юлиана Атанасова Христова

                        инж. Стоянка Иванова Маджарова

                        инж. Христо Петров Петев

4.      Комисия за установяване и разкриване на конфликт на интереси, законност, сигурност и обществен ред (УРКИЗСОР):

Председател: инж.Любен Владимиров Димитров

                                  Зам.председател: Недялка Георгиева Загорова

       Членове: Христо Георгиев Костов

   Пенка Стоянова Тончева

                       Елица Георгиева Великова                        

3.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Утвърждаване изключения под минималния брой на ученици в паралелките на Г ”Св. Климент Охридски” гр. Елхово за учебната 2010/2011 година

ВНОСИТЕЛ: Петър Андреев Киров – кмет на община Елхово

ОбС РЕШИ:

506/40/3/  Общински съвет-Елхово:

1. На основание чл. 21, ал. 1, т. 23 и ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация във връзка с чл. 17, ал. 1, т. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и чл. 11, ал. 1, т. 2 и ал. 2  от Наредба No 7 от 29.12.2000 г. на Министерството на образованието и науката допуска по изключение за учебната 2010/2011 година в Г ”Св. Климент Охридски” Елхово формирането на следните самостоятелни  паралелки с ученици под минималния брой :

Клас/паралелка Вид на паралелката Брой ученици
9 б профил – природоматематически 15
10 в непрофилирана 13
11 в непрофилирана 17

 

2. На основание чл. 21, ал. 1, т. 6  и ал. 2 от ЗМСМА във връзка с чл. 11, ал. 2  от Наредба No 7 от 29.12.2000 г. на МОН  ще дофинансира бюджета на Г ”Св. Климент Охридски” Елхово за четвъртото тримесечие на финансовата 2010 година в рамките на средствата, изчислени съгласно чл. 11, ал. 3,  от Наредба No 7 от 29.12.2000 г. на МОН на база  брой ученици в Списък-Образец No 1  за учебната 2010/2011 година.

3.На основание чл. 21, ал. 1, т. 6  и ал. 2 от ЗМСМА във връзка с чл. 11, ал. 2  от Наредба No 7 от 29.12.2000 г. на МОН  ще дофинансира бюджета на Г ”Св. Климент Охридски” Елхово  за първото и второто тримесечие на бюджетната 2011 година  в рамките на средствата, изчислени съгласно чл. 11, ал. 3 от Наредба No7 от 29.12.2000 г. на МОН на база  брой ученици в Списък-Образец No1  за учебната 2010/2011 година и неговите актуализации, като при намаляване броя на учениците в паралелките спрямо първоначалния няма да увеличава средствата за дофинансиране.

4.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО:  Кандидатстване с проект по Мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 година

ВНОСИТЕЛ: Пепа Петрова Кючукова – зам.кмет на община Елхово

ОбС РЕШИ:

507/40/4/ На основание чл. 21, ал. 1, т. 23 от ЗМСМА, във връзка с изискванията на Наредба No 25/ 29.07.2008 година за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ  по мярка „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” по Програмата за развитие на селските райони 2007–2013 година ОбС-Елхово:

            1.Дава съгласие Община Елхово, област Ямбол да кандидатства по Мярка 321 със следните  проектни предложения:

            „Реконструкция вътрешна водопроводна мрежа в село Бояново, община Елхово и изграждане и подобряване на центрове за свободно време и спорт” ;

            2.Дейностите в горепосочените проекти съответстват на приоритетите, целите и мерките на Общинския план за развитие за периода 2007-2013 година;

3.Упълномощава Кмета на община Елхово да извърши всички последващи действия.

5.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Вземане на становище относно подписване на  споразумение  между МБАЛ „ Св. Иван Рилски” ЕООД гр. Елхово и кредитор

            или (Становище на Общински съвет Елхово по Докладна от МБАЛ “Св.Иван Рилски” ЕООД  относно подписване на Споразумение между дружеството и кредитор)

ВНОСИТЕЛ: Мария Петрова-Минчева–председател на ПК по БФ

ОбС РЕШИ:

508/40/5/ Общински съвет-Елхово на основание чл.134 от Търговския Закон и чл.4 от Наредба 4 на ОбС-Елхово:

  1. На основание чл.21, ал.1, т.10 от Закона за местното самоуправление и

местната администрация Община Елхово предоставя безлихвен заем на общинско дружество МБАЛ “Св.Иван Рилски” в размер на 47хил.лева (четиридесет и седем хиляди лева) за погасяване на неплатено задължение към кредитора “Овергаз Си Ен Джи” АД за доставен компресиран газ за периода 01.12.2009г.–31.03.2010 година в качеството си на едноличен собственик на капитала на дружеството в срок до 10.10.2010 година под формата на временен безлихвен заем между бюджетни и извънбюджетни сметки средства в размер на 47хил.лв. по приходен §.72/01„Предоставена временна финансова помощ”;

  1. Във връзка с т.1 ОбС-Елхово актуализира сборния бюджет на община

Елхово като прехвърля сумата от 47 хил.лв. от разходната част на бюджета, заложена в дейност „Други дейности по икономиката” §.10/20 в приходен §. 72/01 Предоставена временна финансова помощ;

3. МБАЛ “Свети Иван Рилски “ следва да възстанови отпуснатия от общината   

 временен безлихвен заем след получаване на средства от Здравна каса в  срок до 31.12.2011година;

     4.МБАЛ “Свети Иван Рилски “ гр. Елхово да предостави на Общински

съвет – Елхово копие на сключен Договор за доставка на природен газ с “Овергаз Си Ен Джи” АД гр.Бургас, фактури за доставка на горивото за периода 01.12.2009 – 31.03.2010 година в срок до 30.09.2010 г , платежни документи за изплатените задължения веднага след нареждане на плащането.”

6.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Актуализация на сборния бюджет  на община Елхово за 2010 година

ВНОСИТЕЛ: Петър Андреев Киров – кмет на община Елхово

ОбС РЕШИ:

509/40/6/ На основание чл.21 ал.1 т.2, т.6 и т.23 и чл.52 ал.1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация във връзка с разпоредбите на §.18 ал.3 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2010г., ФО-32/ 21.07.2010г. към ФО-1/ 13.01.2010г. на Министерство на финансите,  Общински съвет-Елхово:

². Приема актуализиран сборен бюджет на община Елхово за 2010г., както следва:

1. По приходната част в размер на: било 8 069 737лв., става 8 846 360 лв.  /съгласно Приложение No1/, в т.ч.:

          1.1. Приходи с държавен характер в размер на: било 4 429 422лв., става 5 036 983 лв., в т.ч.:

          1.1.1. Обща субсидия за финансиране на делегираните от държавата дейности в размер: било 3 846 058 лв., става 3 981 531 лв.

            1.1.2. Други целеви трансфери 195 130 лв.

            1.1.3. Получени трансфери 80 лв.

            1.1.4. Получени трансфери от МТСП 99 634 лв.

            1.1.5. Получени трансфери между бюджетни и извънбюджетни сметки 177 062 лв.

            1.1.6. Собствени приходи училища: било 400 лв., става 1 143 лв.

            1.1.7. Дофинансиране на държавни дейности с местни приходи: било 198 798 лв., става 198 237 лв.           

            1.1.8. Друго финансиране – 61 008 лв.

            1.1.9. Преходен остатък  левова сметка 445 001 лв.

            1.1.10. Преходен остатък валутни сметки 173 лв.  

                        1.2. Приходи с местен характер в размер на: било 3 640 315 лв., става 3 809 377 лв., в т.ч.:

          1.2.1. Данъчни приходи  в размер на: било 425 500 лв., става 451 000 лв.

            1.2.2. Неданъчни приходи в размер на: било 1 225 887 лв., става 1 314 033 лв.

            1.2.3. Обща изравнителна субсидия  в размер на: било 1 047 800 лв., става 964 000 лв.

            1.2.4. Целева субсидия за капиталови разходи в размер на: било 318 800 лв., става 271 000 лв., в т.ч.:

            – за строителство, основен ремонт и придобиване на ДМА – 110 800 лв.;

            – за изграждане и основен ремонт на общински пътища – 160 200 лв.

            1.2.5. Целеви трансфери в размер на 1 905 лв.

            1.2.6. Трансфер – зимно поддържане и снегопочистване в размер на: било 53 400 лв., става 51 400 лв.

            1.2.7. Получени трансфери 3 975 лв.

            1.2.8. Получени трансфери от ПУДООС 252 575 лв.

            1.2.9. Възстановени временни безлихвени заеми между бюджетни и извънбюджетни сметки 93 000 лв.

            1.2.10. Предоставени средства по временна финансова помощ в размер на: -47 000 лв.

            1.2.11. Предоставени временни безлихвени заеми между бюджетни и извънбюджетни сметки в размер на: -23 000 лв.

            1.2.12. Преходен остатък левова сметка 674 726 лв.

            1.2.13. Дофинансиране на държавни дейности с местни приходи      

                                                                                              -198 237лв.

2. По разходната част в размер на: било 8 069 737 лв., става 8 846 360 лв.

                        /съгласно Приложение No 2/

/разпределени по функции, групи, дейности, параграфи и подпараграфи/ в т.ч.

            2.1. Държавни дейности в размер на: било 4 230 624 лв., става 4 838 746 лв.

            2.2. Дофинансиране на държавни дейности с местни приходи: било 198 798 лв., става 198 237лв.

            2.3. Местни дейности в размер на: било 3 640 315 лв., става 3 809 377 лв.

²². Приема актуализиран поименен списък за капиталови разходи съгласно Приложение No3.

²²². Утвърждава следните обекти от поименния списък за капиталови разходи във връзка с разпоредбите на чл.14 ал.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2010 г. за изразходване на паричните постъпления от продажба на общински нефинансови активи:

·                                                        Функция ²²², дейност „Целодневни детски градини”

– Възстановяване градинско осветление ОДЗ „Невен” ул. „Славянска”                                                                                                                     –            1 500 лв.

– Възстановяване градинско осветление ОДЗ „Невен” ул. „Ангел Вълев”                                                                                                                 –            3 500 лв.

·                                                        Функция V, дейност „Домашен социален патронаж”

– ОР кухненски стол Домашен социален патронаж        –         20 000 лв.

·                                                        Функция VI, дейност „Водоснабдяване и канализация”

– Реконструкция водопровод ул. „Ал.Стамболийски”, клон 78 / от ул. „Черно море” до ул. „Ангел Вълев”/ и клон 125 / от ул. „Ангел Вълев” до ул. „Ж.Петков”/                                                                               –        58 200 лв.

– Реконструкция водопровод ул. „Иван Тенев” 95м        –        13 000 лв.

– Изграждане канализация ул. „Марица”                          –          12 000 лв.

·                                                        Функция VII, дейност „Обредни домове и зали”

– Разширение нов гробищен парк – I-ви етап                  –        50 000 лв.

– Изграждане дъждовна канализация нов

гробищен парк по проект    –        30 000 лв.

– ОР покрив ритуална зала гробищен парк                      –           3 000 лв.

– Платформа за минибагер                                                 –          3 000 лв.

·                                                        Функция VIII, дейност „Ремонт, поддържане пътища”

– Благоустрояване ул. „Ж.Маринов”, с.М.Манастир       –        42 800 лв.

·                                                        Функция VIII, дейност „Общински пазари”

– ОР покрив кооперативен пазар                                      –        15 000 лв.

                       Всичко:                                                          –      252 000 лв.

IV. Приема разчети за целеви разходи както следва:

·                                                        Субсидия за осъществяване на болнична помощ на МБАЛ „Св.Иван

Рилски” ЕООД, гр.Елхово: било 100 000 лв., става 110 000 лв., като 10 000лв. от тях се използват за погасяване на задължения към „Овергаз Си Ен Джи”АД, гр.Бургас след подписване на споразумение за разсрочено плащане.

·                                                        60 000 лв. целево за закупуване на рентгенова апаратура  за МБАЛ

„Св.Иван Рилски” ЕООД, гр. Елхово;

·                                                        От §. 45/00 „Субсидии на организации с нестопанска цел” към

функция „Почивно дело, култура, религиозна дейност” се преразпределят 10 000 лв. субсидия за „Тунджа спорт Елхово” гр. Елхово.

·                                                        Субсидия за текуща дейност за клубове по борба:било 4 000 лв. става 10 000 лв.

V. Всички останали точки от решение No 405/32/4/ по Протокол No 32/ 10.02.2010 г. на Общински съвет-Елхово за приемане на сборния бюджет на община Елхово за 2010 г. се запазват и прилагат при изпълнение на бюджета.

V². На основание чл. 66 ал. 1 от Закона за местните данъци и такси променя план-сметката на дейност „Чистота” съгласно Приложение No 4.

V²². На основание чл. 21 ал. 1 т. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация утвърждава 1 щатна бройка на длъжност „Пазач – невъоръжена охрана” в дейност „Защитено жилище” / дофинансиране/ със средна месечна брутна работна заплата 312,00 лв., считано от  01.09.2010 г. Средствата за изплащане на възнагражденията, осигурителните вноски и издръжката да се осигурят от собствените приходи на общината.

7. ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Одобряване на ПУП-парцеларен план за подземен ел.провод 20 кV от ж.р. стълб в ПИ 22068 до поземлен имот 22039, землище на с. Гранитово, община Елхово

ВНОСИТЕЛ:  Петър Андреев Киров – кмет на община Елхово

ОбС РЕШИ:

510/40/7/ На основание чл. 21, ал.1, т.11  от ЗМСМА и чл. 129 ал.1 от ЗУТ одобрява подробен устройствен план (парцеларен план)  за   подземен ел.провод 20 кV от съществуващ ж.р. стълб в поземлен имот 22068 до урегулиран поземлен   имот  I 22039- за складова база за селскостопанска продукция   по  КВС  на  с.Гранитово, Община Елхово.    

8.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Изискване на доклад за фактическото състояние на „КОМПЛЕКС КОЛХИДА” АД ГР. ЕЛХОВО от неговия изпълнителен директор и предложение за свикване на Общо събрание на акционерите

ВНОСИТЕЛ: Петър Андреев Киров – кмет на община Елхово

ОбС РЕШИ:

511/40/8/ Общински съвет-Елхово:

I.На основание чл.21, ал.1, т.23 от ЗМСМА изисква доклад за фактическото състояние и дейността на дружеството към настоящия момент от изпълнителния директор на “КОМПЛЕКС  КОЛХИДА” АД ГР.ЕЛХОВО;

²².На основание чл.21, ал.1, т.9 от ЗМСМА и чл. 223 от Търговския закон, чл.39, т.7 от Наредба No 4 на Общински съвет-Елхово упълномощава  кмета на община Елхово Петър Андреев Киров, като представител на община Елхово в Общото събрание на акционерите да предприеме в едномесечен срок действия за свикване на Общо събрание на акционерите на “Комплекс Колхида “АД с дневен ред:

1.Прекратяване дейността на дружеството – “Комплекс Колхида”АД гр.Елхово на основание чл.252, ал.1, т.1 от Търговския закон и чл.52, т.1 от Устава на дружеството.

9.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Изплащане разходите на ежедневно пътуващите ученици над 16-годишна възраст

            ВНОСИТЕЛ:  Петър Андреев Киров – кмет на община Елхово

ОбС РЕШИ:

512/40/9/ Общински съвет-Елхово:

1.На основание чл. 21, ал. 1, т. 6 и ал. 2 от ЗМСМА разрешава изплащане на транспортните разходи на ежедневно пътуващите ученици над 16-годишна възраст през учебната 2010/2011 година в рамките на общината до края на бюджетната 2010 година в размер до 7171,76 лева.

2.Средствата да се изплащат ежемесечно на база  представяне от директорите на  училища заверени поименни списъци при следните условия:

а/през първия месец /м. октомври 2010 г./, през който е осигурена възможност за безплатно пътуване се изплащат транспортните разходи на всички пътуващи;

б/за следващите месеци се изплащат транспортните разходи само на учениците недопуснали неизвинени отсъствия през предходния месец.

10.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Утвърждаване  изключения под минималния брой  на ученици в паралелките  на ОУ „Св.Паисий Хилендарски” с. Бояново за учебната 2010/2011 година

            ВНОСИТЕЛ:  Петър Андреев Киров – кмет на община Елхово

ОбС РЕШИ:

513/40/10/ Общински съвет-Елхово:

1.На основание чл. 21, ал. 1, т. 23 и ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация във връзка с чл. 17, ал. 1, т. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и чл. 11, ал. 1, т. 3 и ал. 2  от Наредба No 7 от 29.12.2000 г. на Министерството на образованието и науката допуска по изключение за учебната 2010/2011 година в ОУ „Св.Паисий Хилендарски” с.Бояново формирането на слети паралелки от два класа с не по-малко от 10 /десет/ ученици.

2.На основание чл. 21, ал. 1, т. 6  и ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация във връзка с чл. 11, ал. 2  от Наредба No 7 от 29.12.2000 г. на Министерството на образованието и науката  ще дофинансира бюджета на ОУ ”Св. Паисий Хилендарски” с. Бояново за четвъртото тримесечие на финансовата 2010 година в рамките на средствата, изчислени съгласно чл. 11, ал. 4,  от Наредба No 7 от 29.12.2000 г. на Министерството на образованието и науката на база  брой ученици в Списък-Образец No 1  за учебната 2010/2011 година.

3.На основание чл. 21, ал. 1, т. 6  и ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация във връзка с чл. 11, ал. 2  от Наредба No 7 от 29.12.2000 г. на Министерството на образованието и науката  ще дофинансира бюджета на ОУ ”Св. Паисий Хилендарски” с. Бояново за първото и второто тримесечие на бюджетната 2011 година  в рамките на средствата, изчислени съгласно чл. 11, ал. 4 от Наредба No 7 от 29.12.2000 г. на Министерството на образованието и науката на база  брой ученици в Списък-Образец No 1  за учебната 2010/2011 година и неговите актуализации, като при намаляване броя на учениците в паралелките спрямо първоначалния няма да увеличава средствата за дофинансиране.

11.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Предложение за прекратяване на съсобственост чрез продажба на идеалната част на община Елхово представляваща 2079/142079 кв.м ид.ч. от поземлен имот с идентификатор 43459.502.25 целия с площ 142 079 кв.м  по кадастралната карта на с. Лесово на съсобственика държавата

            ВНОСИТЕЛ:  Петър Андреев Киров – кмет на община Елхово

ОбС РЕШИ:

514/40/11/ Общински съвет-Елхово:

1. На основание чл. 21, ал. 1, т. 8 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, отменя решение No 768/34/21/от Протокол No 34/28.09.2006 г. на Общински съвет – Елхово, което гласи :

            „Общински съвет – Елхово :

            I. На основание чл. 36, ал. 1, т. 2 от ЗОС разрешава ликвидиране на съсобственост, чрез продажба на частта на общината, представляваща:

            1. терен от 400 кв. м, представляващ идеална част от първокласен път съгласно заповед No РД 02-14-599/23.08.2006 г. на Министъра на регионалното развитие и благоустройството.

            2. 1520/141520 ид. ч. от терен, целия с площ 141520 кв. м, УПИ II, кв. 3 по плана на ГКПП – Лесово;

            3. терен от 185 кв. м, част от бивш УПИ V, кв. 1 по плана на ГКПП – Лесово представляващ идеална част от първокласен път, предаваеми към него съгласно заповед No РД 02-14-599/23.08.2006 г.

            II. На основание чл. 26, ал. 4 от Наредба No 5 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, приема пазарните оценки на следните недвижими имоти, общинска собственост, както следва:

            – терен от 400 кв. м., част от имот No 053101 по НА No 30/1996 г. – 1200,00 лв.;

            – терен – 1520/141520 ид. ч. от терен, целия с площ 141520 кв. м, УПИ II, кв. 3 по плана на ГКПП – Лесово – 4560,00 лв.;

            – терен от 185 м2, част от УПИV,кв.1 по плана на ГКПП–Лесово–555,00 лв.

            ²²². На основание чл. 36, ал. 3 от Закона за общинската собственост упълномощава кмета на общината да издаде заповед и сключи договор.”

2. На основание чл. 8, ал. 9 от Закона за общинската собственост, разрешава да бъде актуализирана Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в община Елхово през 2010 г., като в Раздел ²²². “Описание на имотите, които общината има намерение да предложи за предоставяне под наем, за продажба, за внасяне като непарична вноска в капитала на търговските дружества, за учредяване на ограничени вещни права или за предоставяне на концесия” в таблица “Имоти, които община Елхово има намерение да продаде”, точка Б. “Имоти за които предстои да бъде започната процедура за продажба” да бъде допълнена позиция No 21. “2079/142079 кв. м ид. ч. от ПИ с идентификатор 43459.502.25 по КККР на с. Лесово”.

3. На основание чл. 36, ал. 1, т. 2 от Закона за общинската собственост и чл. 29, ал. 1, т. 2 от Наредба No 5 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинското имущество, разрешава прекратяване на съсобственост, чрез продажба на идеалната част на община Елхово представляваща 2079/142 079 кв. м ид. ч. от поземлен имот с идентификатор 43459.502.25 по кадастралната карта и кадастралните регистри на с. Лесово одобрени със заповед No РД-18-78/24.07.2008 г.  на изпълнителния директор на АГКК и изменение одобрено със заповед No КД-14-28-270/25.06.2009 г. на началника на СГКК, целия с площ 142 079 кв. м, с адрес: с. Лесово, ГКПП Лесово, трайно предназначение на територията: урбанизирана, начин на трайно ползване: за друг вид имот със специално предназначение и ползване, стар идентификатор: няма, при съседи на целия имот: поземлени имоти с идентификатор 43459.53.4, 43459.53.7, 43459.53.449, 43459.502.23, 43459.53.9, 43459.502.22, 43459.502.19, 43459.502.24, 43459.53.636 на съсобственика държавата – Министерството на регионалното развитие и благоустройството собственик на 140000/142079 кв. м ид. ч. от поземлен имот с идентификатор 43459.502.25 по кадастралната карта и кадастралните регистри на с. Лесово одобрени със заповед No РД-18-78/24.07.2008 г.  на изпълнителния директор на АГКК и изменение одобрено със заповед No КД-14-28-270/25.06.2009 г. на началника на СГКК, целия с площ 142 079 кв. м, трайно предназначение на територията – урбанизирана, начин на трайно ползване – за друг вид имот със специално предназначение и ползване и съседи – поземлени имоти с идентификатор 43459.53.4, 43459.53.7, 43459.53.449, 43459.502.23, 43459.53.9, 43459.502.22, 43459.502.19, 43459.502.24, 43459.53.636, съгласно акт за държавна собственост No 2867/02.09.2010 г.

4. На основание чл. 26, ал. 4 от Наредба No 5 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинското имущество, упълномощава кмета на общината да възложи на оценител на имоти изготвяне на пазарна оценка за общинския имот.

12. ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Предложение за предоставяне под наем за срок от 5 стопански години  на свободните обработваеми земи  – частна общинска собственост

            ВНОСИТЕЛ:  Петър Андреев Киров – кмет на община Елхово

ОбС РЕШИ:

515/40/12/ На основание чл.14, ал.1, ал.2 и ал.3 от Закона за общинската собственост, чл.24, ал.4 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, чл.20/1/ от Наредба No5 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинското имущество  Общински съвет-Елхово разрешава:

     1.Отдаването под наем на 3343.874 дка обработваеми земи – частна общинска собственост чрез публичен търг за срок от пет стопански години, описани в приложения Списък на земеделските земи по номера на имоти, местности и категории – Приложение No1;

     2.Преди обявяване на търга списъка със земеделските земи да се актуализира с последната информация на Общинска служба “Земеделие” гр.Елхово;

     3. На основание чл. 17, ал. 4 от Наредба No 5 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинското имущество въз основа на резултатите от търга упълномощава кмета на общината или определен от него зам. кмет да сключи договорите за отдаване под наем на земеделските земи.

13. ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Даване на съгласие  за ползване на общинско пасище, мера No43459.35.91 с площ6.698 дка в землището на с. Лесово и предоставянето му за отглеждане на 4 бр.коне на–Джейн Бедсън от с. Лесово

ВНОСИТЕЛ:  Петър Андреев Киров – кмет на община Елхово

ОбС РЕШИ:

516/40/13/ На основание чл. 21, ал. 1, т. 8 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и чл. 37о от ЗСПЗЗ Общински съвет-Елхово:

           1. Дава съгласие да се предостави  пасище, мера  от общинския поземлен фонд с идентификатор No 43459.35.91 и площ 6,698 дка  в землището на с.Лесово   за индивидуално ползване на – Джейн Бедсън, за отглеждане на 4 бр.коне в съответствие с условията за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние.

      Съгласно чл. 25, ал. 1 от ЗСПЗЗ определя такса за ползване на общинските мери и пасища за индивидуално ползване, приходите от която се използват за поддържането им.

       2. Таксата за  ползване на общински пасища, мери за индивидуално ползване да е в размер на 2 лв./1 дка, определена с решение No 88/8/10 на ОбС-Елхово от 26.03.2008 година.

3.Задължава земеделските стопани да ползват общинските пасища, мери за отглеждане на животни в съответствие с условията за поддържане на земята в добро земеделско  състояние, одобрени със Заповед No РД-09-346/22.04.2009г., а именно:

● да почистват постоянните пасища или части от тях, заети от  дървесна и/или храстовидна растителност с височина над 50 см (за клек и хвойна  – и под 50 см, при гъстота, надвишаваща 50 бр.на хектар, освен ако растителността е важна за защита на  водите  и почвата;

● да не се използват постоянни  пасища, заети със сгради, съоръжения, скали, скални участъци, ерозирали или оголени терени, когато е заета   повече от 100 кв.м от площта им;

● да не се използват постоянни пасища или части от тях, заети от храстовидна и/или дървесна растителност с гъстота не позволяваща свободното пашуване на селскостопанските животни;

● да не се използват постоянни пасища, заети с 60 % от нежелана растителност;

          ● да поддържат и подобряват качеството на тревостоя

4. Поддържането на общинските пасища и мери в добро земеделско и екологично състояние по т. 3 не отменят задълженията на ползвателите по Закона за опазване на земеделските земи, Закона за собствеността и ползването на земеделските земи и други нормативни актове.

5. Решението на общинския съвет  е правно основание за общо ползване на мерите и пасищата за целите на чл. 41 от Закона за подпомагане на земеделските производители.

6. Контролът по изпълнение на решението се възлага на кмета на общината  и  кмета на с. Лесово.

14. ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Предложение до Министерски съвет за отпускане  на персонална пенсия по чл. 92 от КСО

ВНОСИТЕЛ: Стоян Иванов Овчаров– Председател на ОбС-Елхово

ОбС РЕШИ:

517/40/14/ На основание чл. 7, ал. 2, т. 1 и ал. 4, т. 2  и т. 3 от Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, във връзка с чл. 92 от Кодекса за социално осигуряване  Общински съвет –Елхово внася предложение в  Министерски съвет да бъде отпусната персонална пенсия на наследниците на Крум Янков Петров:

– Донка Крумова Петрова, ЕГН 0741209073  – на 3 год. от община Елхово с. Кирилово, ул. Първи май No 10;

– Василка Крумова Петрова, ЕГН 0545280494 – на 5 год. от община Елхово с. Кирилово, ул. Първи май No 10.

 

Вярно,

Гл.специалист  ОбС:_______________           Председател на ОбС /П/                                                

                                 /Хр. Костадинова /                                               /Стоян Овчаров/