На деветнадесетото заседание на Общинския съвет-Елхово, област Ямбол, проведено на 16.03.2009 г. от 9.00 ч. в заседателната зала на общината.

О Б Щ И Н С К И  С Ъ В Е Т – Е Л Х О В О, О Б Л А С Т  Я М Б О Л

Препис-извлечение:

П Р О Т О К О Л

номер 19

На деветнадесетото заседание на Общинския съвет-Елхово, област Ямбол, проведено на 16.²²².2009 г. от 9.00 ч. в заседателната  зала на общината.

 

Д Н Е В Е Н  Р Е Д:

1. ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Приемане на сборен бюджет на община Елхово и поименен списък за капиталови разходи за 2009 година

ВНОСИТЕЛ:  Петър Андреев Киров – кмет на община Елхово

ОбС РЕШИ:

256/19/1/ На основание чл. 21 ал. 1 т. 2, т. 6 и т. 23 и чл. 52 ал. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация; чл. 11 ал. 7 и  чл. 12 от Закона за общинските бюджети и във връзка с разпоредбите на Закона за държавния бюджет на Република България за 2009 г., Постановление  номер 27 от 9 февруари за изпълнение на държавния бюджет на Република България за 2009 г., ФО-2/11.02.2009 г. на Министерство на финансите и Наредба номер 10 на Общински съвет по чл.9 а от Закона за общинските бюджети, Общински съвет-Елхово не приема сборния бюджет на община Елхово за 2009 г. в размер на 9 322 185 лв. по приходната и разходната част /съгласно Приложение номер 1, Приложение номер 2/, разпределение на преходния остатък /съгласно Приложение номер 3.1 и Приложение номер 3.2/, поименния списък за капиталови разходи /съгласно Приложение номер 4/, разчетите за разплащане на общинския дълг през 2009г. /съгласно Приложение номер 5/, план – сметката на извънбюджетните фондове /съгласно Приложение номер 6/, разчетите за целеви разходи, списъка на длъжностите, които имат право на транспортни разходи /съгласно Приложение номер 7/ и допълнителната численост – 6 щатни бройки на длъжност „главен специалист” към държавна дейност „Общинска администрация” със средна брутна работна заплата 601,98 лв., считано от 01.01.2009г. /съгласно Приложение номер 9 и Приложение номер 10/.

2. ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Предложение за приемане на Програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в община Елхово през 2009 г.

ВНОСИТЕЛ:  Петър Андреев Киров – кмет на община Елхово

ОбС РЕШИ:

257/19/2/ На основание чл.21, ал.1, т.12 от ЗМСМА и чл. 8, ал. 9 от Закона за общинската собственост, Общински съвет – Елхово приема Програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост в Община Елхово през  2009  година.

3.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Предложение за изменение и допълнение на приложение номер 2 на Наредба номер 5 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинското имущество

ВНОСИТЕЛ:  Петър Андреев Киров – кмет на община Елхово

ОбС РЕШИ:

258/19/3/ Общински съвет-Елхово:

². На основание чл.21, ал.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация приема следните изменения и допълнения в Приложение номер2 към Наредба номер 5 на ОбС-Елхово за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинското имущество както следва:

1.Базисният месечен наем по позиция номер 1 за отдаване под наем на помещения в града в ²-ва зона:

– за търговия и обществено хранене от 3.38 лв. на кв.метър става 1.80 лв. на кв.метър;

– за услуги и производствена дейност от 2.08 лв. на кв.метър става 1.80 лв. на кв.метър.

2.Базисният месечен наем по позиция номер 4 за отдаване под наем на общинско празно място за изграждане на временни постройки/за мястото заето от самата постройка или съоръжение/  в ²-ва зона:

– за търговия и обществено хранене от 1.70 лв. на кв.метър става 1.20 лв. на кв.метър;

– за услуги и производствена дейност от 1.34 лв. на кв.метър става 1.20 лв. на кв.метър.

²². На основание чл. 37, ал. 3 и чл. 39, ал. 1, т. 4 и ал. 2 от ЗНА задължава председателя на ОбС-Елхово да публикува направените изменения.

4.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Приемане на допълнение към Общински план за развитие  на община Елхово за периода 2007-2013 към раздел Гори

ВНОСИТЕЛ:  Петър Андреев Киров – кмет на община Елхово

ОбС РЕШИ:

259/19/4/ Общински съвет-Елхово:

1.На основание чл.113, ал.3  от Закона за горите  допълва  Общински план за развитие на Община Елхово за периода 2007г.-2013г., както следва:

– към мярка Балансирано и устойчиво стопанисване на горите се добавя:

1.   Площа на общинските гори е  –  4000 ха /към настоящия момент/.

    • към негативните фактори за въздействие върху състоянието на горите:

–          висок риск и предпоставки за ерозия;

–          неизпълнение  предвидените лесокултурни мероприятия;

–          недостатъчна пътна инфраструктура в горския фонд.

–   малка лесистост на общинската територия

2. Лесоустройствен проект, планове и програми:

През 2010 год. изтича срока на Лесоустройствения проект изготвен по задание на ДЛ „Елхово”.Съгласно Закона за горите  е необходимо да се приеме нов ЛУП , по задание съобразно перспективите за развитие и нуждите на Общината.

Лесоустройствения   проект за горите и земите от общинския горския фонд трябва да съдържа проучвания и решения за териториалното устройство, инвентаризацията на горския фонд, комплекс от горскостопански мероприятия за осигуряване на оптимален режим на ползване и възпроизводство на горите и дивеча, опазване на биологичното разнообразие и абиотичните компоненти на природния комплекс, рекреационното ползване на горите, обосновка на икономическия, екологичния и социалния ефект от изпълнението на проекта.  Да се изгради комплексно и многофункционално горско стопанство за устойчиво, екологосъобразно и социално стопанисване на общинските гори и дивеча. Неразделна част от проекта е плана за извършване на противопожарни мероприятия в горския фонд и опазване на горите от пожари.

 

Основни насоки в стопанисването на общинските гори:

–   оптимално използване на сечите за семенно възобновяване на горите, както и продължаване на осветленията без материален добив за увеличаване дела на високостъблените гори;

–  пълноценни осветления без материален добив и прочистки в семенно възобновени издънкови насаждения на възраст до 10 години;

–   отгледни сечи във високостъблени насаждения и култури до 40-годишна възраст;

–   кастрене на минимум 80 стъбла на хектар в иглолистни гори до 40-годишна възраст;

–  залесяване на незалесени площи от ГФ, и изоставени и деградирали земеделски земи с цел увеличаване на лесистостта;

–  разнообразяване на видовия състав, чрез превръщане на иглолистните култури в широколистни или смесени дървостои, с изключение на иглолистните месторастения, като се предвижда използването на местни дървесни и храстови видове, устойчиви и с ниска степен на опасност от пожар.

–   намаляване на ерозията и предпазване на земята от маргинализация;

–   подобряване на водния баланс и опазване на биоразнообразието в горските територии.

–   възстановяване на горите пострадали от горски пожари и други природни бедствия;

– въвеждане и подобряване на превантивни дейности за намаляване на опасността от горски пожари.

–  презалесяване на пострадалите гори;

– създаване или подобряване на противопожарна инфраструктура – лесокултурни прегради, противопожарни просеки, минерализовани ивици;    строителство и подобряване на наблюдателни пунктове и др.;

–  строителство и подобряване на горски пътища в гори с висока степен на риск от пожари и за изпълнение на комплексни горскостопански мероприятия.

 

Изграждане на структурно звено.

–   подобряване на качеството и количеството на добиваната дървесина чрез провеждане на подходящи лесовъдски дейности ( главни, отгледни сечи и кастрене);

– подпомагане модернизацията на специализираното оборудване за лесовъдски дейности, както и производството и добива на недървесни продукти от горите;

–   закупуване на специализирана горска техника и оборудване за извършване ефективна  горскостопанска дейност по стопански начин;

–   оборудване за дърводобив – моторни триони, храсторези, машини за извоз и товарене на дървесина, трактори, кранове и товарачи, лебедки и др.

– пазарна реализация на дървесината и други горски продукти с цел максимални  приходи в общинския бюджет.

– действа в режим на самоиздръжка, за ефективно и пълноценно стопанисване на горите, социално подпомагане, увеличаване на заетоста и осигуряване на поминък  на населението.

2. На основание чл.44 ал. 1 т.7 от  ЗМСМА  задължава кмета на общината да  организира изпълнението на решението на Общински съвет-Елхово за изпълнение на общинския план за развитие на общината.

5. ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Предложение за предоставяне  под наем гора в земеделска земя в землището на гр. Елхово чрез публичен търг

            ВНОСИТЕЛ:  Петър Андреев Киров – кмет на община Елхово

ОбС РЕШИ:

260/19/5/ Общински съвет-Елхово:

1.На основание чл. 20 ал. 2, ал. 3 от Наредба номер 5 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинското имущество разрешава отдаването под наем с начален размер на годишна наемна цена в размер на 165,90лв./сто шестдесет и пет лв. и деветдесет ст./ за срок от три стопански години чрез публичен търг  на имот номер 08028 с площ 21,380 дка в м.”Лозята” в землището на гр.Елхово;

2. На основание чл. 17, ал. 4 от Наредба номер 5 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинското имущество въз основа на резултатите от търга упълномощава кмета на общината да сключи договора за отдаване под наем  на имота .

6. ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Изготвяне на нов лесоустройствен проект за стопанисване на общинските гори за десетгодишен период за времето от 2011-2021 г.

ВНОСИТЕЛ:  Петър Андреев Киров – кмет на община Елхово

ОбС РЕШИ:

261/19/6/ Общински съвет-Елхово:

1.На основание чл. 25 ал. 1, 2 и 3 от Закона за горите дава съгласие за изготвяне на нов лесоустройствен проект за  стопанисване на общинските гори за десетгодишен период от време, а именно от 2011-2021г.

2. На основание чл. 44, ал. 1, т. 6 от ЗМСМА задължава кмета на общината да организира изпълнението на решението на Общински съвет.

7. ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Одобряване знаме на община Елхово

ВНОСИТЕЛ:  Петър Андреев Киров – кмет на община Елхово

ОбС РЕШИ:

262/19/7/ Общински съвет-Елхово:

  1. Отменя решение номер 649/28/16/ от 23.02.2006 г. за одобряване символ „Знаме на община Елхово”;
  2. На основание чл. 21, ал. 1, т. 21 от ЗМСМА одобрява знаме на община Елхово, съгласно Приложение номер 1, неотделима част от решението.

8. ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Предложение за отдаване под наем на част от имот публична общинска собственост с площ от 14,59 кв.м за срок от 5 години след провеждане на публичен търг

ВНОСИТЕЛ:  Петър Андреев Киров – кмет на община Елхово

ОбС РЕШИ:

263/19/8/ Общински съвет-Елхово:

1.На основание чл.14, ал.7 от Закона за общинската собственост и чл.14, ал.1 и ал.2 от Наредба номер 5 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, разрешава отдаването под наем за срок до 5 /пет/ години след провеждане на публичен търг за имот – публична общинска собственост, представляващ: 14.59 кв.м площ от цялото дворно място с площ 10600 кв.м/четиринадесет цяло и петдесет и девет стотни от десет хиляди и шестстотин/, представляващо имот 27382.500.715.8 по кадастрална карта на град Елхово одобрена със заповед номер РД-18-103 от 28.11.2008г. при граници на имота: на изток – ул.Вардар, им.номер 27382.500.7134; на северозапад – ул. П.Хилендарски, им.номер 27382.500.7133 и на юг – ул. Асен Златаров, им.номер 27382.500.7020 с месечна наемна цена в размер на 9,49 лв., определен на база т.4 от приложение номер 2 на Наредба номер 5 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинското имущество;

2.На основание чл. 14, ал. 2 от Закона за общинската собственост и чл. 14, ал. 3 от Наредба номер5 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинското имущество, упълномощава кмета на общината да сключи договор за наем.

9. ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Предложение за отдаване под наем на изкуствена водна площ  от 90,786 дка в землището на с. Пчела за срок от 5 /пет/ години след провеждане на публичен търг

ВНОСИТЕЛ:  Петър Андреев Киров – кмет на община Елхово

ОбС РЕШИ:

264/19/9/ Общински съвет-Елхово:

1.На основание чл. 14, ал. 7 от Закона за общинската собственост и чл. 14, ал. 1 и ал. 2 от Наредба номер 5 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинското имущество, разрешава отдаването под наем за срок от 5 /пет/ години след провеждане на публичен търг за имот публична общинска собственост, представляващ: изкуствена водна площ  от 90,786 дка с кад.номер 320 в землището на с.Пчела, м.”Хумата” при граници:1.номер 000350- дере на община Елхово; 2.номер 000322 – пасище, мера на община Елхово; 3.номер 000323–дере на община Елхово; 4.номер 000605–полски път на община Елхово; 5.номер 000316 – пасище, мера на община Елхово; 6.номер 000317 – дере на община Елхово с начален годишен наем 1174.77 лв. без ДДС, определен на база т. 10 от приложение номер 2 на Наредба номер 5 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинското имущество;

2.На основание чл. 14, ал. 2 от Закона за общинската собственост и чл. 14, ал. 3 от Наредба номер5 за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинското имущество, упълномощава кмета на общината да сключи договор за наем.

10. ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО:Приемане на списък за броя, вида и местонахождението на общинските жилища  по предназначение

ВНОСИТЕЛ:  Петър Андреев Киров – кмет на община Елхово

ОбС РЕШИ:

265/19/10/ Общински съвет-Елхово:

1. На основание чл. 42, ал. 2  от Закона за общинската собственост и чл. 3, ал. 2 от Наредба номер 11 от 20.06.2005 г. за реда за управление и разпореждане с общински жилища, приема Списък за броя, вида и местонахождението на общинските  жилища по предназначение съгласно Приложение номер 1;

2. На основание чл. 2, ал. 1 от Наредба номер 11 от 20.06.2005 г. за реда за управление и разпореждане с общински жилища, възлага на кмета да извършва съответните действия по организацията и управлението на общинските жилища.

11.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Предложение за включване на училища от община Елхово в списъка на защитените училища

ВНОСИТЕЛ:  Петър Андреев Киров – кмет на община Елхово

ОбС РЕШИ:

266/19/11/  На основание чл. 21, ал. 1, т. 23 и ал. 2 от ЗМСМА във връзка чл. 5, ал. 1 от ПМС номер 212 от 02.09.2008 г. за приемане на критерии за определяне на защитени училища в Република България и на условия и ред за тяхното допълнително финансиране  Общински съвет-Елхово предлага на Министъра на образованието и науката в списъка със защитени училища  при допълването му през 2009 година да бъдат включени ОУ „Хаджи Димитър” с. Гранитово и ОУ „ Св. Паисий Хилендарски” с. Бояново, община Елхово, област Ямбол.

12.ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Предложение за избор на представител на ОбС-Елхово в комисиите по чл. 45, ал. 3 от Наредба номер 5 на ОбС-Елхово за РПУРОИ

ВНОСИТЕЛ:  Стоян Иванов Овчаров  – председател на ОбС-Елхово

ОбС РЕШИ:

267/19/12/ Общински съвет-Елхово:

На основание чл. 45, ал. 3  от Наредба номер 5 за РПУРОИ Общински съвет-Елхово избира Стоян Иванов Овчаров и Любен Владимиров Димитров за свои представители в комисиите по провеждане на публични търгове, организирани от общинска администрация в периода до следващото ХХ-то редовно заседание на ОбС-Елхово.

 

 

 

Вярно,

Гл.специалист  ОбС:_______________           Председател на ОбС /П/

/Хр. Костадинова /                                           /Стоян Овчаров/

О Б Щ И Н С К И  С Ъ В Е Т – Е Л Х О В О, О Б Л А С Т  Я М Б О Л

Препис-извлечение:

П Р О Т О К О Л

номер 19

На деветнадесетото заседание на Общинския съвет-Елхово, област Ямбол, проведено на 16.²²².2009 г. от 9.00 ч. в заседателната  зала на общината.

От 17 общински съветници на заседанието присъстваха  15.

 

Д Н Е В Е Н  Р Е Д:

13. ДОКЛАДНА ЗАПИСКА ОТНОСНО: Отпускане на еднократни социални  помощи на граждани от общината

 

ВНОСИТЕЛ: инж. Христо Петров Петев–председател на ПК по здравеопазване,  соц. дейности, образование, култура, спорт и вероизповедания

 

ОбС РЕШИ:

268/19/13/ Общински съвет-Елхово:

I. На основание чл. 21, ал. 1, т. 23 от ЗМСМА и  писмо номер ФО – 2/11.02.2009 г. на МФ, предоставя еднократно финансово подпомагане на:

1. Наско Атанасов Илиев  от гр. Елхово, ул. Тракия номер 19–  100 лв.;

2. Донка Илиева Асенова от гр. Елхово, ул. Булаир  номер 15 – 50 лв.;

3. Ана Илиева Стоилова от гр. Елхово, ул. Чаталджа номер 53 – 50 лв.;

4. Димитър Мишев Асенов  от гр. Елхово, ул. Лозенград  номер 7 – 50 лв.;

       5. Станка Ненова Пенева от с. Бояново, ул. Иван Колев номер 1 – 50 лв.;

6. Станка Илиева Минкова от гр. Елхово, ул. Тракия номер 14 – 50 лв.;

7. Жана Ангелова Миткова от гр. Елхово, ул. Чаталджа номер 57-100 лв;

8. Мария Георгиева Василева от с. Трънково, ул. 9-ти септември номер 25-50 лв.;

9. Еленка Стоянова Михайлова от гр. Елхово, ул. Ал.Стамболийски номер 126, бл.34, вх.В, ап. 40 – 50 лв.;

10.Тина Симеонова Иванова, с. Трънково, ул. Георги Димитров номер 35 – 50 лв.;

11. Кремена Иванова Иванова, гр. Елхово, ул. 3-ти март номер 84 – 100 лв.;

12. Янка Миткова Димитрова, гр. Елхово, ул. Мургаш номер11 – 100 лв.;

13. Анка Пашова Пашова, гр. Елхово, ул. Лозенград номер 23 – 100 лв.;

14. Жана Попова – кмет на с. Изгрев – 50 лв. за покриване разходите по погребението на Баю Милев Илиев;

15. Пенка Иванова Басанова от гр. Елхово, ул. Ал.Стамболийски номер 135, вх. А, ет.1 – 100 лв.;

16. Василка Иванова Асенова, гр. Елхово, ул. Булаир номер 15 – 100 лв.;

17. Стоян Димитров Бабачев, гр. Елхово, ул. Цар Освободител номер 6А- 50 лв.;

18. Стефан Илиев Асенов, гр. Елхово, ул. Булаир номер 15 – 100 лв.

 

 

   Изплащането на помощите да се осъществи след приемането на сборния

бюджет  на общината за 2009 г. от Общински съвет – Елхово.

 

II. На основание чл. 21, ал. 1, т. 23 от ЗМСМА не предоставя еднократно финансово подпомагане на:

  1. Величка Щерева Стоилова от гр. Елхово, ул. Искър номер 3;

  2. Стоян Георгиев Апостолов от с. Гранитово, ул. Иван Тенев номер 1;

            3. Фана Йорданова Янкова от гр. Елхово, ул. Лозенград номер 23;

4.Желяза Христова Илиева от гр. Елхово, ул..Търговска номер 99, ап.24;

          5. Мария Янакиева Пенушева от гр. Елхово, ул. Витоша номер 20, вх. В, ап.27;

6. Димитър Рангелов Рангелов от гр. Елхово, ул.Победа номер 2;

            7. Марияна Петкова Пеева от гр. Елхово, ул. Желязко Петков номер 1, вх.1, ап.4;

   8. Здравка Илиева Митева, гр. Елхово, ул. Тимок номер 10;

           9.  Михо Минков Иванов  от гр. Елхово, ул. Чаталджа номер 28 ;

10. Златка Михова Иванова от гр. Елхово, ул. Чаталджа номер 28 ;

11. Величка Христова Иванова от гр. Елхово, ж.к. Изгрев номер 18, вх. В, ап. 36;

12. Михаил Христов Пенчев от с. Борисово, ул. Георги Димитров номер 1;

13. Желяза Колева Костадинова от гр. Елхово, ж.к. Изгрев, бл.16, вх. А, ап. 4;

14. Султана Симеонова Калайджиева от с. Трънково, ул. Шипка номер 26;

15. Веселина Иванова Симеонова, гр. Елхово, ул. Лозенград номер 13;

16. Динка Ботева Пашова от гр. Елхово, ул. Царибродска номер 29;

17. Катя Василева Димитрова от гр. Елхово, ул. Булаир номер 12;

18. Цветанка Димитрова Пейчева, гр. Елхово, ул. Ал.Стамболийски номер 145, бл. 26 а, Вх. А , ап. 15;

19. Недялко Демирев Асенов, гр. Елхово, ул. Лом номер 44 Б;

20. Станка Стоянова Георгиева, гр. Елхово, ул. Яница, бл.2, вх.Б, ап.7;

21. Славейка Андреева Христова, гр. Елхово, ул. Чаталджа номер 55;

22. Томи Кръстев Жеков от с. Кирилово;

23. Фана Живкова Стоянова, гр. Елхово, ул. Арда номер 8;

24. Дафина Асенова Асенова, гр. Елхово, ул. Булаир номер 19;

25. Велика Иванова Ташева от гр. Елхово, ул. Искър номер 7

 

Вярно,

Гл.специалист  ОбС:                                 /Хр. Костадинова /

Председател на ОбС /П/

/Стоян Овчаров/