Проведе се десетото, юбилейно, издание на празника на традиционната тракийска баница в Елхово

На 24-ти септември, в град Елхово, се проведе десетото, юбилейно,  издание на празника  на традиционната тракийска баница „Баница вита, два пъти превита”. И тази година събитието премина при изключителен интерес от страна на публика и гости. Десетки видове баници, приготвени по автентични, традиционни рецепти и фолклорни изпълнения на професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ Бургас, заслужиха възторга на присъстващите. В празничния ден гости на града бяха проф. Стоян Денчев – почетен председател на Съюза на народните читалища и почетен гражданин на Елхово, и проф. Ирена Петева – ректор на университета по библиотекознание и информационни технологии, София.

Организаторите – Община Елхово, НЧ „Развитие – 1893” и Местна комисия за борба с противообществените прояви с малолетни и непълнолетни /МКБППМН/ сътвориха един различен, весел и вкусен съботен ден.

Заедно с празника се проведе и изложение под надслов „Традиции и иновации на територията на МИГ Елхово – Болярово“. Организирани бяха ателиета на открито за деца и младежи от територията за традиционни дейности и занаяти: ателие  „Българска шевица“ и ателие „Местен традиционен хляб“. С изложението бяха промотирани традиционни местни производства, занаяти, изкуство, обичаи, както и новите фирми и инициативи на територията. В изложението участваха местни производители на храни, напитки, сувенири, както и художници и обществени организации.

Всички гости и жители на Елхово и региона имаха възможност да разгледат и опитат от богатото разнообразие от представените над 40 традиционни и нетрадиционни печива в конкурсната програма. Всички майсторски извити и надиплени баници бяха оценени от жури, в състав: Нели Кадиева – изпълнителен директор на местна инициативна група Елхово – Болярово; Димка Биволарова – готвач в ДГ „Надежда“ и Стоянка Кьосева – готвач в ДГ „Невен“.

Тази година, освен конкурсната част, по време на празника бяха направени демонстрации за точене на кори и приготвяне на баници от Елена Янкова – Елхово, Милена Колева – с. Раздел и Тодора Костадинова – с. Изгрев. За целта участничките месиха, точиха и оформяха различни тестени изделия. Малки и големи имаха възможност сами да опитат да разточат кора, така, както са го правили нашите баби преди стотици години.

Ежегодно, рецептите на участващите в конкурсната част от празника баници, се събират в рецептурник, който да помогне на онези, които проявиха интерес и пожелаха да опитат сами да си приготвят някои от баниците в домашни условия.

Ето и резултатите от конкурса тази година:

 – Голямата награда на кмета на община Елхово г-н Петър Киров бе присъдена на Ивана Генова от Елхово;
 – Наградата на НЧ „Развитие – 1893“ отиде при НЧ „Съгласие – 1930“, с. Кирилово;
 – Отличени за най–добра сладка баница – Дом за стари хора, с. Чернозем и Иванка Михалева, пенсионерски клуб „Надежда“, Елхово;
 – Най–добрите солени баници направиха – НЧ „Светлина – 1926“ с. Малък Манастир и НЧ „Г.С.Раковски- 1922“, с. Раздел; 
 – Най-вкусната баница тази година приготвиха представителите на НЧ „Съгласие – 1928“, с. Гранитово;
 – Най-тънката кора разточи Златка Статкова, представител на  Клуб на хората с увреждания, Елхово;
 – Най-вита беше баницата на Дафина Хаджиева, пенсионерски клуб „Надежда“, Елхово;
 – Най-добра погача направиха от НЧ „Светлина – 1926“, с. Бояново;
 – С най-добра визия бяха баниците на НЧ „Христо Ботев – 1928“, с. Лесово;
 – Награда за най-атрактивна баница спечели НЧ „Пробуда – 1926“, с. Маломирово;
 – Най-автентични бяха баниците на НЧ „Възраждане – 1930“, с. Изгрев;
 – Наградата з а най – многолистна баница отиде при НЧ „Христо Ботев – 1935“, с. Пчела;
 – Най–оригиналната рецепта тази година представиха от НЧ „Кирил и Методий – 1962“, с. Мелница.

Наградите, осигурени от МКБППМН, връчиха г-н Петър Киров – кмет на община Елхово и г-жа Снежана Делчева – секретар на НЧ „Развитие – 1893“.
Един от инициаторите за провеждането на този красив празник е проф. Стоян Денчев и точно за това, с удоволствие, той връчи грамота и парична награда от Съюза на народните читалища на представителите на село Гранитово.
Проф. Ирена Петкова удостои участниците от село Раздел с похвална грамота и парична награда от УНИБИТ, София. 
Проф. Денчев връчи и допълнителни парични награди, за добро представяне,  на участниците от Дом за стари хора, Кирилово, Маломирово, Пчела и Лесово.