Общински съвет – Елхово прие Наредба за допълнение на Наредба № 7

         С решение № 499/43/4/  от 31.08.2023 г.  Общински съвет – Елхово прие Наредба за допълнение на Наредба № 7 за определяне и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Елхово

 

§1. В Глава втора се създава нов раздел XI „Такса при промяна на предназначението на земеделска земя от общинския поземлен фонд” с чл. 41е, чл. 41ж и чл. 41з със следното съдържание:

Раздел XI

Такса при промяна на предназначението на земеделска земя от общинския поземлен фонд

Чл. 41е. (1) Размерът на таксата за промяна на предназначението на земеделска земя от общинския поземлен фонд за неземеделски нужди, включително в случаите по чл. 29, ал. 3 и  ал. 4 от Закона за опазване на земеделските земи, се определя от:

  1. бонитетната категория на земеделската земя, посочена в акта за категоризация, изготвен съгласно Наредбата за категоризиране на земеделските земи при промяна на тяхното предназначение;
  2. размера на земята, включена в границите на определената площадка или трасе на обекта;
  3. местонахождението на земята съобразно категорията на населеното място, определена по реда на чл. 36, ал. 2 от Закона за административно-териториалното устройство на Република България;
  4. вида на обекта;
  5. възможността за напояване.

(2) Не се заплаща такса в случаите, определени в чл. 30, ал. 3 и ал. 4 от Закона за опазване на земеделските земи.

(3) При изграждане на разсадници и други обекти за производство на земеделска продукция такса се заплаща само за тази част от земята, която се застроява със спомагателни сгради, съоръжения и комуникации и от нея пряко не се получава земеделска продукция.

(4) Таксата за всички спомагателни и допълнителни обекти, за инженерната инфраструктура и комуникациите, намиращи се във и извън границите на площадката (трасето) на основния обект, се определя в зависимост от вида на обекта, за който се иска промяна на предназначението на земеделските земи.

Чл. 41ж. (1) При промяна на предназначението на земеделска земя от общинския поземлен фонд, размерът на таксата се определя по следната формула:

Т = СББ х Кплощ х Кк х Кпол, където:

Т е таксата за промяна на предназначението на 1 дка земеделска земя (лв.);

СББ – средният бонитетен бал за съответната категория земеделска земя при неполивни условия; за некатегоризируема земя СББ е 2,5;

Кплощ – коефициентът за площта на земята, необходима за обекта;

Кк – коефициентът за категорията на населеното място;

Кпол – коефициентът за поливност.

(2) Коефициентът за площта на земята /Кплощ/ се определя в зависимост от размера на земята, необходима за обекта, и от вида на обекта, както следва:

  1. за обектите, чиито видове са посочени в ал. 3:

а) при площ до 1 дка включително – 2,00;

б) при площ над 1 до 5 дка включително – 3,00;

в) при площ над 5 до 10 дка включително – 4,00;

г) при площ над 10 дка – 5,00;

1.2. за обектите по ал. 4,  независимо от размера на площта, която се засяга – 2,00;

1.3. за имоти, които са разположени в едно и също землище и за които предложения за промяна на предназначението са внесени от един и същ собственик или лице, което има право да строи в чужд имот, коефициентът за площ по т. 1 се определя въз основа на сумата от площите на всички имоти независимо от броя на изработените за тях подробни устройствени планове.

  1. Коефициентът за категорията на населеното място се определя в зависимост от групата по категория на населеното място и от вида на обекта, както следва:

ГРУПИ ПО КАТЕГОРИЯ

ВИД НА ОБЕКТА

 

по ал. 3

по ал. 4

За земи в землището на гр. Елхово, населено място от III категория 13, 00  1, 20
За земи в землището на с. Бояново, населено място от V категория 9, 00 0, 80
За земи в землищата на населени места от VI, VII и VIII категория 6, 00 0, 50

2.1. За линейни обекти коефициентът по т. 2 е 1,00.

2.2. Коефициентът за поливност при поливни условия е 1,20, а при неполивни – 1,00.

(3) Размерът на таксата се определя по формулата в ал. 1, като се ползва съответният коефициент в колона 2 от таблицата към т. 2, при промяна на предназначението на земеделската земя за изграждане на:

3.1. търговски обекти;

3.2. производствени обекти;

3.3. складови обекти;

3.4. административни обекти;

3.5. курортни обекти;

3.6. туристически и спортни обекти;

3.7. жилищни и вилни сгради, паркинги и гаражи.

(4) Размерът на таксата се определя по формулата в ал. 1,  като се ползва съответният коефициент в колона 3 на таблицата към т. 2, при промяна на предназначението на земеделската земя за изграждане на:

4.1. здравни обекти;

4.2. обекти на науката, образованието и културата;

4.3. обекти на енергетиката и транспорта;

4.4. обекти със социално предназначение;

4.5. обекти за опазване и възстановяване на околната среда;

4.6. обекти, свързани с отстраняване на природни бедствия и аварии;

4.7. обекти на отбраната и националната сигурност;

4.8. обекти, свързани с производството, съхранението и преработката на селскостопанска продукция, както и обекти на хранително-вкусовата промишленост; стокови тържища за непреработена растителна и животинска продукция; обекти за съхраняване, поддържане и ремонт на селскостопанска техника;

4.9. хидромелиоративна инфраструктура;

4.10. игрални полета на игрища за голф.

Чл. 41з. (1) Таксата се заплаща от инвеститора на обекта или лицето, което има право да строи в земеделска земя от общинския поземлен фонд в тримесечен срок от получаване на уведомление по чл. 24а от ЗОЗЗ от Комисията по чл. 17, ал.1 от ЗОЗЗ, след положително Решение по чл. 24, ал. 2 от ЗОЗЗ за промяна предназначението на земеделската земя.

(2) За определяне размера на таксата, инвеститора подава заявление в Общинската администрация, придружено със следните документи:

  1. Уведомление по чл. 24а от ЗОЗЗ за постановено положително решение за промяна на предназначението на земеделската земя от комисията по чл. 17, ал. 1 от ЗОЗЗ;
  2. Копие от акта за категоризация. Когато имотът представлява полски път /без категория/ се прилага чл. 1, ал. 4 от Наредбата за категоризиране на земеделските земи при промяна на тяхното предназначение.
  3. Копие от удостоверение за поливност.

(3) Размерът на таксата за всеки конкретен обект се определя от комисия, назначена от Кмета на община и се отразява в протокол. Протоколът на комисията се връчва на инвеститора на обекта или лицето, което има право да строи в земеделска земя от общинския поземлен фонд.

(4) Таксата се заплаща еднократно, в срока предвиден в уведомлението към Решението на комисията по чл. 17, ал. 1 от ЗОЗЗ, по бюджетна сметка на Община Елхово.

(5) При отмяна на решението за промяна на предназначението на земята по реда на ЗОЗЗ, както и в случаите по чл. 24, ал. 5, т. 2 и т. 3 от същия закон, заплатената такса по чл. 41ж, не се възстановява.

Заключителни разпоредби

§2. Настоящата Наредба се издава на основание чл. 9 от ЗМДТ, чл. 21, ал. 2 от ЗМСМА, чл. 79 от АПК и е приета от Общински съвет – Елхово с Решение 499/43/4/ от 31.08.2023 г

§3. Настоящата Наредба влиза в сила от деня на обнародването й чрез разгласяването й в местно печатно издание.

 

НИКОЛАЙ ТОНЧЕВ
Председател на ОбС-Елхово