Екипът на Даниела Агре с нови ценни находки край Стройно

Вече  5 година  продължават редовни археологически разкопки до елховското село Стройно. Проучванията се извършват под ръководството на Даниела Агре от НАИМ-БАН със зам. ръководители  Деян Дичев и Христо Христов от ЕАМ-Елхово. В екипа участват магистри по археология и студенти магистърска програма от Софийски и Великотърновски университет.

Проучванията на обекта започнаха като спасителни през 2014 г. и бяха предизвикани от масивна иманярска намеса. Бяха разкрити археологически материали обхващащи периода VІ-V в.пр.Хр., както и архитектурни структури от І-ІІІ в.сл.Хр. През 2018 г. беше извършено геомагнитно проучване, имащо за цел изясняване на общия архитектурен облик и съпътстващите археологически структури на обекта. Това изследване разкри грандиозен архитектурен ансамбъл разположен върху площ от над 35 декара, като само основната постройка заема площ от около 15 декара. Комплексът е изграден от верижни помещения, разположени пред вътрешното лице на оградния зид, прекъснати единствено от юг, където в стената, се регистрира вход с колони – портик.  Проучванията показаха, че много от помещения са били украсени с фина штукатурка, а част от стените, вратите и прозорците са били облицовани с мрамор.  Във вътрешността на комплекса се оформя дворно пространство с площ около 15 дка, като целия двор е бил ограден от мраморна колонада. В центъра на вътрешния двор е разкрита кръгла сграда – храм-толос с външен диаметър от 36 м – това е най-големият кръгъл храм, откриван на територия на България и цялата древна Тракия. От архитектурната гледна точка целият комплекс представлява една обща перистилна сграда с толос в средата. На този етап от проучванията обект с подобен план не е регистриран на територията на  България и Балканите.

Ето какво ни разказаха Даниела Агре и Деян Дичев:  Археологическият сезон на обекта започна в началото на м. юли. От самото начало се очертава да е успешен. Открити са десетки ценни археологически находки, които допълват представата на специалистите как е изглеждал и за какво се е използвал проучвания архитектурен комплекс.  Най-интересната находка от проучванията през този сезон е оброчна плочка (каменен предмет наподобяващ днешните икони)  с релефното изображението на богиня Атина Палада/Минерва – един предмет, който много рядко се открива в подобни обекти. Откритите преди това на обекта оброчни плочки на Тракийския конник и ритуални камбанки с посветителен надпис на богинята Тюхе, говорят за голяма толерантност на население, обитаващо този комплекс, и предпочитания към различните божества. От множеството намерени медицински инструменти  става ясно, че в комплекса вероятно е извършвана и медицинска дейност. На обекта са открити множество предмети, свързани с писането – стилоси (инструменти за писане върху восъчни таблички), шпатули за изравняване на восъка и мастилници,  показващи висока степен на образованост на населението на комплекса. На обекта е открито огромно количество керамичен материал,  доказващ търговски връзки с центрове от цялото Източно Средиземноморие, такива като Пергам, Ефес, Бейрут и Хадрианопол, както и с Кабиле, Анхиало и Дебелт.

Ето какво сподели и младият археолог Велислава Великова, студент магистърска програма по специалност „Археология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“: „Имам щастието да съм тук за втора поредна година. Познавайки други членове на екипа, получих покана да се включа в проучването. Бях очарована от обекта, когато го видях за първи път. Той е единствен по рода си, на територията на съвременна България няма такъв аналог. Опитът, който човек може да получи, от гледна точка на проучване на жилищна и монументална архитектура и по – специфични структури, които се виждат на терен, не може да се придобие на друго място“.

Всички открити находки ще бъдат реставрирани и консервирани и ще бъдат експонирани в зали на Археологически музей – Елхово.  

Проучванията на обекта са възможни благодарение на финасовата подкрепа на международната фондация „Хоризонти“ и Етнографско – археологически музей Елхово. Екипът се надява и на подкрепа от Министерството на културата, за да продължат работата си.