Заповед на кмета на община Елхово, във връзка с недопускане разпространението на заболяването шарка по ДПЖ на територията на община Елхово

На основание чл. 44, ал.2 от ЗМСМА, чл. 133 от ЗВМД и взетите решения на  заседание на епизоотичната комисия с протокол от 12.09.2024 г., назначена със  Заповед № РД – 688/ 22.08.2024 г. на кмета на община Елхово, във връзка  с недопускане разпространението на заболяването шарка по ДПЖ на територията на община Елхово

НАРЕЖДАМ:

  1. Забранявам провеждането на пазари, изложби или други събирания на ДПЖ на територията на община Елхово.
  2. Забранявам търговията, придвижването и транспорт на ДПЖ с изключение на тези, предназначени за клане и след извършен клиничен преглед, термометриране и разрешение от официален ветеринарен лекар или на такива преминаващи транзит.
  3. В случаите на извършване на транспорт на ДПЖ след разрешение на ОВЛ, транспортните средства подлежат на задължителна дезинфекция преди товарене и след разтоварване на животните.
  4. Служителите на Гранична полиция и на РУ-Елхово да следят за спазване на забраната, относно провеждане на пазари за ДПЖ и изложби на територията на община Елхово, както и да засилят контрола, относно превоза на живи животни – овце и кози без произход и документи за придвижване.
  5. Кметове и км. нам. по населени места да районират пашата и водопоя на овцете и козите.
  6. Кметове и км. нам. по населени места да организират преброяване на ДПЖ за актуализиране на данните в информационната система Вет ИС.

ПЕТЪР ГЕНДОВ
Кмет на община Елхово