ПРОВЕДЕ СЕ ОБУЧЕНИЕ НА ОДОБРЕНИТЕ ЛИЧНИ АСИСТЕНТИ ПО РЕАЛИЗАЦИЯТА НА ВТОРИ ЕТАП НА ПРОЕКТ “ПОДКРЕПА ЗА ДОСТОЕН ЖИВОТ”

На 15. и 16.02.2011 г. в административната сграда на община Елхово на адрес ул. “Калоян” N13, ет.3, ст. 227 се проведе обучение на одобрените лични асистенти по реализацията на Втори етап на Проект „Подкрепа за достоен живат” по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG 051PO001-5.2.09 „ Алтернативи”.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” 2007-2013, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Обучението включва лекции, презентации и практически задачи по 4 основни теми:

„Социални услуги в общността – общи познания за грижа в домашна среда”;

„Професионална роля и основни задължения на личния асистент. Насоки за изготвяне на индивидуални планове на потребителите на социални услуги”;

„Потребности и права на потребителите на социални услуги”;

„Оценка на риска. Първа помощ и справяне с кризисна ситуация. Подкрепа за здравословна и безопасна среда в дома на потребителя”.

Модератор на обучението е Мария Владева – социален работник в Дирекция „Социално подпомагане” – Елхово.

Обучението се проведе в групов формат от 9 до 17 ч.. Одобрените кандидати за лични асистенти бяха разпределени в две групи – не повече от 20 души.

Обучението завърши с индивидуална работа – лист за оценка на обучението – обратна връзка и регистриране на участниците – присъствена форма.

Всеки преминал успешно обучението, ще получи удостоверение.

В община Елхово са постъпили 51 заявления за лични асистенти. Класирани са 48 кандидати с повече от 12 точки, съобразно утвърдената по проекта методика. В проведеното обучение участваха 33 души, а 11 души са преминали предишни обучителни курсове за «Личен асистент». Успешно преминалите курса на обучение лични асистенти, както и тези, преминалите предишни обучителни курсове, се включват в Банка „Лични асистенти” на община Елхово. Те ще могат да бъдат избирани от кандидат-потребители за техни асистенти – предоставящи социалната услуга по проекта.

 

 

„Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Агенцията за социално подпомагане чрез Дирекция “Анализ, административно и информационно обслужване” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или на Агенцията за социално подпомагане.”