Започва шестото издание на Балкански пленер „Яница“

        Спазвайки традицията община Елхово организира за шести пореден път Балкански пленер „Яница” от 20 до 24 юни.

            Спазвайки традицията община Елхово организира за шести пореден път Балкански пленер „Яница” от 20 до 24 юни. В пленерът ще вземат участие изявени художници –  Васил Василев, Ангел Трънков, Валентин Стоянов, Куман Сталев, Димитър Нейчев, Радост Колева и Галя Георгиева.

Балкански пленер „Яница” се организира под патронажът на кмета на Община Елхово г-н Петър Киров и има за цел да се популяризира уникалната природа, архитектурно-историческите забележителности, бит и култура на Елховския край. Идеята е да се даде възможност за изява на творци с доказана творческа индивидуалност. Всеки автор сам определя и осигурява материалите, с които да работи без ограничение във формата и техниката на изпълнение на творбите.

            Васил Василев е творец посветил дълги години от своята творческа кариера на българската мода, която чрез него придобива своята национална и европейска популярност. Успоредно с това работи активно и  в сферата на пластичните изкуства. Експериментира на територията на колажните техники и апликациите от дърво. Както тематиката, така и творческите находки представляват специфични послания за красота и стремеж към съвършенство. Това го прави художник с непоправим творчески усет и потенциал. Член е на СБХ – България; Салона на колажа и документа – Париж, Франция; Общество на колажите – Лиен, Белгия. Носител на множество национални и международни награди.

            Ангел Трънков е завършил ССХУ –град Казанлък, специалност живопис. През 1988г. е завършил Висш институт за изобразителни изкуства в град В. Търново, специалност графика. Участвал е в окръжни, национални и международни изложби.

Валентин Стоянов е от гр. Елхово, завършва средното си образование в Художествената гимназия Дечко Узунов гр. Казанлък. Сферите в които основно работи са – живопис, иконопис, дърворезба, пластика. Негови творби са притежание на бившият турски президент Сюлейман Демирел. Работи с галерии в София, Пловдив, Несебър, Плевен. Участва в съвместна изложба със свои колеги в Пловдив през 1997 година. Голямата икона на входа на църквата Св. Димитър в гр. Елхово е творба на Валентин Стоянов, иконописа на купола на църквата от вътрешна страна също е негово дело. Валентин Стоянов развива линията на европейската християнска традиция през призмата на една съхранена народност.

Куман Сталев работи до 2009г., като дизайнер във фабрика за производство на трикотажно облекло, след което работи като главен дизайнер. Участвал е в редица модни изложения и ревюта в България и чужбина. Член е на СБХ – България. Работи и в областта на иконописа и малката пластика. Участвал е в общи и национални изложби. Негови творби са притежание на много частни колекционери в България и чужбина (САЩ, Италия, Германия, Гърция, Русия, Англия и др.).

            Димитър Нейчев се занимава от 20 години с малка пластика. Той има множество участия в общи изложби. Излага своите творби в София, Пловдив, Велико Търново и Несебър. Изработвал е наградите за „Форум на Българската мода” – гр. София и гр. Бургас.

            След като завършва Художествената гимназия в гр. Котел Радостина Колева работи като дизайнер в „Яница” – гр. Елхово. Била е уредник в Художествената галерия „Жорж Папазов”– гр. Ямбол. Професионалната си квалификация продължава като завършва бакалавърска степен по театрален дизайн НБУ – гр. София; педагогика в гр. Стара Загора; магистърска степен по Арт мениджмънт в гр. Пловдив. Работи в областите на живопис, текстил, моден и театрален дизайн. Колева е правила самостоятелни изложби в София и Ямбол, участвала е в Национални приложни изложби от 1985г. до 1991г.

            Галя Георгиева е завършила НХА „Н. Павлович” – София, специалност „Текстил, облекло и принадлежности на облеклото”, в класа на проф. В. Овчаров, продължава професионалната си квалификация, като завършва ССХУ за приложни изкуства – гр. Котел, специалност ‘Текстил”. Участвала е в редица изложби като „Книгоразделители”, книжарница Хеликон, София; ИТ „Керван от десет думи”, ИТ „Къщата”, ИТ „Изкуство без граници” – галерия СБХ; Биенале минитекстил „Скития” – Украйна; ИТ в галерия Raum fur Kunst – Altstatten – Швейцария; ИТ „Копринени игри” – галерията на Университета в гр. Кьолн – Германия и други. Член е на Европейска Текстилна мрежа; СБХ и е учредител и член на фондация „Група 91”.

Участниците ще бъдат настанени в къща за гости “Какъровата къща” край елховското село Лалково.

Пленерът ще завърши с изложба от създадените творби, организирана на 24 юни от 18.00 часа в ритуалната зала на Елхово. Организаторите ще получат от всеки участник в пленера по една творба, с което се формира архив на пленера. Община Елхово разполага с колекция от около 50 творби на участниците от предходните издания на пленера.