ПРОДЪЛЖАВА РЕАЛИЗАЦИЯТА НА ПРОЕКТ “ПОДКРЕПА ЗА ДОСТОЕН ЖИВОТ”

Продължава проектът “Подкрепа за достоен живот” по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG051PO001-5.2.09 „Алтернативи“, чрез който Агенцията за социално подпомагане, в партньорство с община Елхово, предоставя социалната услуга „Личен асистент“.

През първия и втория етап от реализирането на проекта в община Елхово са назначени на длъжност „личен асистент” 29 безработни лица и 2 неактивни лица ( лица придобили право на професионална пенсия за ранно пенсиониране (в трудоспособна възраст)), обгрижващи 31 потребители с трайни увреждания, които не са в състояние да се самообслужват, разпределени в 2400 часа месечно за ползване на услугата.. Потребителите на социалната услуга „личен асистент” са лица с трайни увреждания, нуждаещи се от постоянна грижа. Близките на потребителите и външните лица , определени за лични асистенти по проекта, се грижат за тях в дома им и задоволяват ежедневните им потребности. Изпълнението на договорените услуги е в съответствие с изискванията за качество на предоставяната социална услуга и се извършва във времето, посочено в индивидуалните планове на потребителите. Осигурени са всички условия, необходими за нормален живот и за задоволяване на ежедневните потребности на потребителите на социалната услуга „личен асистент”.

При извършените ежемесечни проверки не са констатирани проблеми. Налице е обща удовлетвореност от ползването и изпълнението на услугата „личен асистент”. Потребителите са удовлетворени от получаваните услуги и отношението на личните асистенти към тях.

Социалният ефект от услугата е особено значим за малките населени места, в които липсват алтернативни мерки за подкрепа на хората с увреждания и техните семейства.



           „Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Община Елхово като партньор по проекта на Агенцията за социално подпомагане, Дирекция “Анализ, административно и информационно обслужване” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или на Агенцията за социално подпомагане.”