Проектът „Създаване на условия за отдих, спорт и туризъм в градовете Едирне и Елхово” бе представен на широката публика

На 13 септември от 13:00 часа в ритуалната зала на община Елхово, бе представен проект „Създаване на условия за отдих, спорт и туризъм в градовете Едирне и Елхово” по програма за трансгранично сътрудничество между България и Турция, съфинансирана от Инструмента за пред присъединителна помощ. Управляващ орган по проекта е Министерство на регионалното развитие и благоустройството на Република България, а национален партниращ орган е Турската международна агенция за сътрудничество и развитие.

Домакин на представянето бе кметът на община Елхово г- н Петър Киров. На представянето на проекта присъстваха още гостите от Република Турция – Тюлай Айвайчичеги – директор на Одринска асоциация за услуги на населението, Мустафа Сюичмез – Председател на одринска асоциация на млекопроизводителите и Хикмет Чавушоглу- представител на община Одрин. На събитието още бяха зам. кметовете на община Елхово – Пепа Кючукова и Живка Кафеджиева, Мария Никова, което бе водеща на представянето, представители на НПО в град Елхово, които работят в сферата на спорта и туризма, представители на училищата в града.

В свое изказване г-н Петър Киров представи накратко рамките на проекта, чрез който ще се подобрят условията за отдих, спорт и туризъм в град Елхово и Едирне. Г-н Киров подчерта, че от няколко години общинска администрация има натрупан опит по такива проекти, като това е третия подобен проект, в който община Елхово взима участие. „Убеден съм, че спазвайки традицията, това ще бъде поредния успешно реализиран проект, с който ще дадем възможност на спортната общественост, както и на хората занимаващи се с туризъм да подобрят условията за практикуване на техните дейности” бяха думите на кметът на община Елхово г-н Петър Киров.

Мястото където ще се изграждат спортните съображения е на мястото на съществуващите стари такива западно от стартия басейн в непосредствена близост до градския парк на Елхово. Общата стойност на проекта е 592 294.63 Евро, а за частта в град Елхово предвидените средства са 309 474.50 Евро.

             В рамките на проекта ще се извърши благоустрояване на парковото пространство в град Елхово, което обхваща възстановяване на игрище за баскетбол, два тенис корта, едно игрище за футбол на малки врати и монтиране на кей за лодки на брега на река Тунджа за развитие на воден туризъм. С това ще бъде възстановено едно обществено достъпно и използваемо пространство, ще бъде създадена подходяща за спорт и отдих хармонична паркова среда. Предвидено е закупуване на оборудване за спортните площадки, лодки и екипировка за водни спортове. За подобряване на естетическия облик около игрищата и опазването на околната среда ще бъдат засадени дръвчета и храсти.