Проектът „Подкрепа за достоен живот” удължава действието си

Със Заповед № РД 08-36 от 20.07.2012 г. на Ръководителя на Договарящия орган е удължен срока за реализиране на дейностите по Проект „Подкрепа за достоен живот” по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG051PO001-5.2.09 „Алтернативи”, по Оперативна програма  „Развитие на човешките ресурси”, с още четири месеца  – до 18.02.2013 г.

Предоставяне на социалната услуга „Личен асистент” по Проекта се удължава до 18.12.2012 г. включително, като няма да бъде извършван нов прием на документи. Това е второто удължаване на срока за ползване на услугата, след като през януари т.г. Комитетът за наблюдение на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ одобри увеличение на бюджета на проекта с 15 милиона лева и на срока на предоставяне на услугата до септември2012 г. С актуалното увеличение бюджетът на проекта достигна 60 милиона лева, а срокът за предоставянето на услугата – 24 месеца. В тази връзка на 03.09.2012 г. са подписани допълнителни споразумения с 29 лични асистенти, които ще продължат да полагат почасово грижи в семейна среда за 28 потребители – деца и други лица с различни видове трайни увреждания.

Проектът има за цел  да приложи в национален мащаб нов подход за предоставяне на услуги в семейна среда чрез въвеждане принципа „индивидуален месечен бюджет за социалната услуга „Личен асистент”.

Целите на проекта са фокусирани върху преодоляването на социалната изолация на семейства, в които има лица, зависими от постоянни грижи, поставени в риск от институционализация, чрез създаване на възможности лицето с трайни увреждания само (или чрез своя законен представител), да получи право на индивидуален бюджет за ползване на услугата, като избере своя личен асистент и определи как социалната услуга да бъде организирана във времето.

Обхватът на проекта цели да отговори на повишеното търсене на услугата личен асистент от хора, които са в невъзможност да се самообслужват.

Съгласно подписаното между Агенцията за социално подпомагане и Община Елхово Междуинституционално рамково споразумение № BG 09-2802-1 / 04.11.2010 год. за предоставяне на социалната услуга „Личен асистент” на общинско ниво са определени  3 600 часа.

За периода от стартиране на дейностите на 10.01.2011 г. до 31.08.2012 г., услуги са предоставяни на 42 потребители от 46 лични асистенти. Предоставянето на услугата се реализира по разработен индивидуален план, включващ дейности, които са договорени за подобряване на качеството на живот на съответния потребител. При изготвяне на индивидуалния план е приложен подхода – индивидуален бюджет, при който потребителя сам определя времето за ползване на всяка услуга.

За включване в дейностите за ползване на услугата „Личен асистент”  по Проект „Подкрепа за достоен живот” към 31.08.2012 г. има 26 чакащи кандидат-потребители, отговарящи на определената по проекта целева група и 32 обучени лични асистенти в Банка „Лични асистенти”, които в случай на необходимост от заместване или смяна на личен асистент ще бъдат назначени на работа.

Проектът „Подкрепа за достоен живот“ се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. Изпълнява се от Агенцията за социално подпомагане, в партньорство с община Елхово.

 

„Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Община Елхово като партньор по проекта на Агенцията за социално подпомагане носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или на Агенцията за социално подпомагане.”