Елхово тържествено отбеляза 3-ти март

IMG_1470-2На 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война /1877-1878г./ и се създава Българска държава след 500-годишно османско владичество.

От 1888 година 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество. Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 година по повод 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от 5 март 1990 година датата е обявена за Национален празник.

На 3 март 2014 година се навършват 136 години от Освобождението на България от османско иго. Пред паметника на Незнайния войн в община Елхово тържествено бе отбелязн Националният празник на Република България .

Тържеството започна с танц на мажоретен състав от Общински детски комплекс Елхово с ръководител Цветанка Христова. Момичета от Г”Св. Климент Охридски” рецитираха патриотични стихове пред събралите се жители и гости на града.

Трети март! Големият ден на България! Ден – символ на безсмъртието на Българския народ!”. С тези думи водещата Ивана Кърева, официално откри церемонията по тържествено поднасяне на венци и цветя и панихида за загиналите за свободата. В своето поздравително слово кметът на община Елхово Петър Киров призова жителите и гостите на града, като достойни наследници на Ботев и Левски заедно да работят за благоденствието на нацията ни.

Иконом хаджи Николай Клюнков и свещенник Станчев отслужиха панихида в памет на загиналите за освобождението на България.

Представители на различни институции, партии, сдружения, училища, детски градини и граждани, поднесоха венци и цветя пред паметника на Незнайния войн в град Елхово. Венци поднесоха Общински съвет Елхово, Кмет на община Елхово, Районно управление на полицията Елхово, Регионална дирекция гранична полиция Елхово, Общинско ръководство на политическа партия Граждани за европейско развитие на България, Общинско ръководство на политическо движение Социалдемократи, Общински съвет на Българска социалистическа партия, Общинска земеделска дружба на Земеделски народен съюз, Общински съвет на Български антифашистки съюз, Общински съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Градски клуб на хората с увреждания, Градски клуб на пенсионера, Народно читалище „Развитие – 1893”, Гимназия “Св.Климент Охридски” – Елхово, Професионална гимназия “Стефан Караджа” Елхово, Основно училище “Св.св.Кирил и Методий” – Елхово, Основно училище “Св.Паисий Хилендарски” Елхово, както и цветя от децата на ЦДГ „Надежда” – Елхово.

С едноминутно мълчание бе почетена паметта на всички знайни и незнайни загинали, дали своя живот за свободата на България.